вторник, 23 август 2016 г.

ТОРТА ОПЕРА



Торта Опера е една много елегантна и вкусна торта.Непременно трябва да я опитате,но преди това да си я направите.Тортата е с диаметър 18см. и ако искате по-голяма,трябва да увеличите продуктите.

Продукти за блата:
70гр. бадемово брашно
70гр.пудра захар
20гр.брашно
20гр.какао
2 яйца
2 белтъка+щипка сол
2 чаени лъжици захар 
20гр.краве масло-разтопено

Продукти за крем-Кафе:
170гр.сметана
100гр.бял шоколад
1чаена лъжица с връх разтворимо кафе

За намазване на блатовете:
30гр.черен шоколад

За напояване на блатовете:
100мл.кафе еспресо
2чаени лъжички захар

Продукти за шоколадовия крем:
2 жълтъка
80гр.прясно мляко
80мл.сметана
80гр.черен шоколад - 55-60%
15гр.захар
3гр.желатин
15мл.вода

Продукти за шоколадовата глазура:
150мл.сметана
130гр.черен шоколад - 55-60% 


Начин на приготвяне:
Приготвянето на тортата  изисква време като се има пред вид,че крем-кафето изисква 5 часа да престои в хладилника.

Отделно след като я сглобим се налага да изчакаме още толкова време да стегне,преди да нанесем глазурата.Затова моя съвет е да си направите блатовете и крем-кафето от предния ден.

Самата торта се сглобява много бързо и след като нанесем глазурата и изчакаме 2 часа да се охлади,може веднага да се подсладим с нея.Не е нужно да престои едно денонощие и на другия ден да си я хапваме.

Приготвяне на блатовете:
Цялата смес разделих по равно в три кафени чаши и
изпекох три отделни блата.

Можем да разчертаем с молив от обратната страна на хартията кръг с диаметър 18 см. и да изсипем всяка част от сместа в него,но макар,че е устойчива и не се разлива,няма да имаме идеални кръгове.Аз използвах този начин,като после изрязах с нож излишното.


Блатовете са тънки и ако не искате да губите от тестото или ви е по-лесно,изпечете ги в откопчаваща се форма.

И така: 
В купа разбиваме двата белтъка с щипка сол,отначало на ниска степен на миксера,а после на висока-до устойчив сняг,като добавяме 2ч.л.захар.Оставяме белтъците настрана.


В дълбока купа смесваме бадемовото брашно,пудрата захар и двете яйца.Разбъркваме с бъркалките (миксера е изключен) и разбиваме (включваме миксера) за кратко,само да се смесят.
Добавяме пресетите брашно и какао и разбъркваме с лъжица,като загребваме сместа от дъното,към повърхността.
На няколко порции започваме да добавяме разбитите белтъци,като продължаваме да бъркаме с лъжица или силиконова лопатка.Накрая сипваме разтопеното маслото,но не трябва да е горещо.Разбъркваме да се поеме и разделяме сместа на три равни части.


Печем в предварително загрята фурна на 170градуса за 8-10 минути.Проверяваме с дървено шишче-ако го забодем по средата на блата и излезе сухо-готов е.

Оставяме готовите блатове да се охладят.
Разтопяваме 30гр.шоколад на водна баня и с четка намазваме всеки блат,като ги оставяме настрани да засъхне шоколада.


После можем да ги покрием небрежно с прозрачно фолио и така да изчакат до другия ден.

Приготвяне на крем-кафе:
Шоколада трябва да е със стана температура.
Начупваме го на парченца и го поставяме в дълбока купа,заедно с разтворимото кафе.
Загряваме сметаната на котлона и малко преди да заври,я махаме от огъня и я сипваме при шоколада.
Бъркаме да се разтопи шоколада,оставяме да се охлади,покриваме с прозрачно фолио и прибираме в хладилника за минимум 5 часа или до следващия ден.



На следващия ден:
Блатовете и крема са ни готови,и продължаваме с тортата.

Приготвяме си едно кафе еспресо и го оставяме да се охлади.С него ще напоим всеки блат,но ако е горещо,ще разтопи шоколада с който сме ги намазали.


Подготвяме си откопчаващата се форма,като от вътре покриваме стените и с ацетатна хартия.

Захващаме се с шоколадовия крем. 
Той изисква търпение и прецизност и не съм засичала,но отнема около 40-45 минути да се приготви,защото се вари на ниска степен на котлона.

Заливаме желатина с водата и го оставяме да набъбне.

В купата на блендера слагаме начупения черен шоколад.

В друга купа разбиваме с миксера 2 жълтъка с 15гр.захар,до пухкав светло-жълт крем.


В касерола слагаме млякото и сметаната и ги затопляме леко на котлона.Сипваме ги към разбитите жълтъци,като бъркаме постоянно,за да уеднаквим температурите и връщаме всичко обратно в касеролката.Сега започваме да варим крема на 1 степен на котлона при непрекъснато бъркане.Температурата не трябва да превишава 80-82 градуса.Можем да използваме термометър или ако нямаме да вдигаме от време на време касеролката от котлона,без да спираме да бъркаме.Варим до крем с такава гъстота,че като потопим лъжицата и прокараме пръст по средата,да остане ивица.Щом е готов крема,дърпаме го от котлона и слагаме набъбналия желатин.Бъркаме с бъркалка да се разтвори и всичко това го сипваме в купата на блендера при шоколада.Включваме на ниска скорост и разбъркваме да се смеси хубаво.Оставяме го настрана.


Изваждаме крем-кафе от хладилника и с миксера го разбиваме до устойчиви връхчета.
Слагаме първия блат във формата.С четка го напояваме със
студеното кафе еспресото.Отгоре разпределяме 1/2 от разбития крем-кафе.



Поставяме втория блат и леко притискаме.Отново намазваме с кафе да се напои блата.Разпределяме другата 1/2 от крем-кафе.

Поставяме третия блат,като го притискаме леко да залепне и го напояваме с кафе.Върху него изсипваме шоколадовия крем,който сме разбили с блендера.Ако сме се забавили със суетене около тортата и крема се е сгъстил много,хубаво е да го загреем на водна баня.Така ще се нанесе лесно по тортата и няма да се образуват бучки-трябва да получим гладко покритие.Моят малко се сгъсти и се виждат леки бучици.Стръскваме формата към плота да се заравни крема и прибираме в хладилника за 5 часа.


Остава ни само да покрием тортата с глазура.


Приготвяне на шоколадовата глазура:
Шоколада трябва да е със стайна температура.Начупваме го на парченца и го заливаме със сметаната,която сме загрели на котлона до степен малко преди кипване.Разбъркваме с бъркалка глазурата и я оставяме да се охлади-като потопим пръст глазурата трябва да е топла,а не гореща.

През това време изваждаме тортата от хладилника,откопчаваме формата и махаме ацетатната хартия.

Покриваме табла или тортена чиния с прозрачно фолио.Слагаме по средата чаша (решетка) и върху нея поставяме тортата.Обливаме тортата с глазурата.Прибираме я в хладилника да стегне за 2 часа.


Остатъка от глазурата,която е изтекла на таблата,я изсипваме в бурканче,затваряме го с капачка и съхраняваме в хладилника за друг десерт.
Макар и доста дълго да е описанието по приготвянето на тази торта,не е толкова трудна и всеки може да си я направи.




Добър апетит!

 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар