понеделник, 24 октомври 2016 г.

Пастърма



Време е за приготвянето на пастърма.Навън е студено,започва да мирише на сняг,а съответно на мезе и вино.
Този път се доверих на рецептата на Креми.
Мисля,че този метод е по-добър от изкисването на месото в саламура и ще ви кажа защо.След като месото престоя 24 часа отрупано в сол,то беше станало твърдо.Това се получава,защото солта е изтеглила водата,тя се е отделила в табличката и може да се каже,че е наполовина сухо.

И така ето и метода за приготвяне:
Купих една рибица от свинско месо,която почистих от  мазните части и ципи (разбира се,ако има) и разделих на три  равни части.Посипах дъното на табличка със едра сол,отгоре наредих парчетата месо и покрих отново с едра сол.Покрих с друга табличка да не се праши и на студено на терасата за 24 часа.
После месото се изтръсква от солта,измива се с вода и се подсушава добре.
Приготвих си любимите подправки-червен пипер,черен пипер,кимион и чурица,и овалих в тях месото.
Наредих го пак в табличка,покрих с втората табличка и върху нея сложих тежест,за да притисне месото.Така престоя 24 часа.Когато месото престои притиснато,чубрицата се "залепва" за месото,а ако го окачим веднага,тя започва да се сипе и пада.
После промуших по средата конец,окачих на пръчка (използвах от тези пластмасовите,дето ги продават за закрепване на високи цветя) и оставих на хладно на терасата да се суши.
Когато пастърмата стане готова ще поместя снимки. 

Навън е студено и мирише на винце и мезе.Днес е 30 октомври и нещо не ми се чака още да съхне тая пастърмичка,та реших да я нарежа.Еми,почти е станала-за 6 дни добре си е.


Сипвам си винце и ви казвам:
Наздраве!



Няма коментари:

Публикуване на коментар