събота, 15 април 2017 г.

АГНЕШКА СУПА




Преди да направим агнешката супа и агнешката дроб сърма, трябва да си подготвим дреболиите - черен дроб, бял дроб, сърце и чревцата.
Най-напред измиваме всичко със студена вода, защото топлата вода спомага за развитие на микроби.
Червата трябва да се обърнат и отново да се измият. Това най-лесно става с голямо шишче. След като всички черва са готови, можем да ги сплетем, но аз не го правя това - слагам ги така в тенджерата, прибавям белия дроб и сърцето, заливам със студена вода и поставяме на котлона за заврат.
Оставяме така да врат около 5 минути, като през това време отделяме пяната. Аз имам такава лъжица и става много лесно, но ако нямате може да използвате малка цедка, с която да загребвате.

Ако това е трудна задача за някой, няма страшно, защото тази първа вода ще я изхвърлим и можем за кратко да изплакнем продуктите със студена вода.
Този път слагаме дреболиите в тенджера под налягане, заливаме със студена вода, добавяме 1 пълна супена лъжица сол и оставяме да заврат. Отново отстраняваме пяната, но вече пяната е чиста и това става много бързо.

Затваряме с капака и варим за около 8-10 минути, като щом се вдигне клапана, намаляваме силата на котлона (при мен на 4 степен от 6 степени).

Черния дроб подготвяме отделно. Можем да го нарежем на две или три части. Слагаме в тенджерка вода и след като заври пускаме вътре черния дроб. Обръщаме го няколко пъти и го варим за кратко-4-5 минути. Това ще запази дроба мек и сочен и няма да стане твърд, както може да се случи при дълго варене. По същия начин отделяме пяната, която се образува на повърхността на съда. Водата се изхвърля, а дроба може да се изплакне за секунда със студена вода и се оставя да се охлади.
Ето как изглежда свареният черен дроб, след като го разрязах.

След като сме сварили дреболийките, охлаждаме тенджерата под налягане под студена течаща вода за 20 секунди и отваряме капака. Изваждаме ги и оставяме да се охладят, а бульона прецеждаме.

Той е толкова бистър, но за всеки случай извършваме и това действие. Заделяме си бульон за дроб сърмата, а с останалия приготвяме супата.
Сега вече остава да нарежем всичко на възможно по-дребно.


Заделих 200гр. дреболийки за супа, а другото оставих за дроб сърма.

Започваме приготвянето на супата.
Нужните продукти:
1 глава лук
100мл. олио
200гр. сварени дреболии - бял и черен дроб, сърце и чревца
100гр. ориз
6-7 стръка пресен лук
1600мл. бульон
25гр. краве масло
червен пипер
черен пипер
сол на вкус
сух джоджен
пресен джоджен
чили

За застройката:
3 жълтъка
200гр. кисело мляко
1равна кафена лъжичка сол
100мл. топла вода

Начин на приготвяне:
В тенджера слагаме олиото, добавяме нарязаната на ситно  глава лук и задушаваме за кратко на слаб огън.

Прибавяме дреболиите и пържим 3-4 минути, като разбъркваме постоянно.

Слагаме маслото, измития ориз, бъркаме 1-2 минути и добавяме нарязания на ситно пресен лук.

Овкусяваме с червен и черен пипер, сол, сух джоджен и заливаме с топлия бульон.

Оставяме да ври на средна степен до готовност на ориза.
През това време си подготвяме застройката. Аз предпочитам топла, пък и е по-безопасно заради яйцата.
В касерола слагаме 3-те жълтъка с киселото мляко и солта, включваме на 1 степен котлона, и бъркаме постоянно. След като се затопли може да увеличим на 2 степен, но да внимаваме да не сварим жълтъците.

Доливаме с топлата вода и щом супата е готова сипваме застройката.
Може да сложим повече бульон при варенето на супата и да разредим застройката като вземаме с черпак от готовата агнешка супа, но може и с вода.
Готовата супа поръсваме с нарязан на ситно пресен джоджен и по желание чили, което можем за запържим за няколко секунди в малко горещо олио.



Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар