вторник, 16 декември 2014 г.

СЛАДКИШ СЪС ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА






Това са  едни  много вкусени  пастички  , който с удоволствие можем  да поднесем с чаша следобедно кафе. А и по всяко време , когато ни се хапва нещо леко без сметана и тежък крем.





За блата:

3 яйца
180 гр.захар
130 гр.олио
155 гр. прясно мляко
240 гр. брашно + 1 бакпулвер (10гр.) + щипка сол 



*Прясното мляко и олиото са измерени в грамове. Ако нямате електронен кантар сложете по 120 мл.олио и 120 мл.прясно мляко.


За глазурата:

200 гр. захар
300 гр. прясно мляко
125 гр. масло
5 равни суп.лъж. какао на Dr.Oеtker ( или друго тъмно )

Слагаме всичко в касерола и загряваме на котлона докато се разтопи маслото и захарта.Оставяме да се охлади  преди да започнем да потапяме пастичките.


За овалване:

Ситно смлени орехи  или  кокосови стърготини.




Приготвяне:


Разбиваме яйцата със захарта до пухкава смес, добавяме на тънка струя олиото и прибавяме на части  брашно  и млякото.



Печем в предварително нагрята фурна на 180 градуса с програма за горно  и долно печене + вентилатор.

Застиламе тавичка с размери  23/33см. с готварска хартия , изсипваме сместа и печем за около 25 мин.





След като се охлади  изрязваме четирите края на  блата и режем на  малки пастички . 

Потапяме всяка от всички страни в глазурата , и овалваме в ситно смлени орехи или в кокосови стърготини.




Друг вариант е да надупчим блата на повече места с вилица и да сиропираме с глазурата  по дупчиците. После нарязваме  в желаната  форма и поръсваме с орехи или кокосови стърготини.

Хубаво е сладкиша да престои няколко часа .





Добър апетит !