сряда, 24 юни 2015 г.

ЛИПОВ ЦВЯТ


Когато бях дете всяка събота и неделя в къщи се закусваше с ароматен липов чай и филийка с масло,сирене,сладко и маслини.Баща ми приготвяше чая и ме караше да си сложа малко масло в чашата.То се разтопяваше в горещия чай и беше много приятен,ухаеш на истинско краве масълце.По-късно,когато започнах работа с моите колеги също продължихме да си варим липов чай.Щом завреше,дърпахме го от котлона и добавяхме малко студена вода.Този трик го използвахме,защото веднага си променяше цвета от бледо жълт в тъмно червен.Но стига спомени.


Време е да си наберем от тези ароматни дървета,разнасящи уханието си във въздуха.Приятният аромат на липовия цвят се дължи на съдържащото се в него етерично масло. Уханната билка съдържа витамин А, витамин С, гликозиди, агликони, танини, сапонини, захари, горчиви вещества, восък, слузни вещества и др. Ценните съставки, събрани в липовия цвят, обуславят неговото отлично противомикробно, потогонно, диуретично, обезболяващо, противовъзпалително, успокояващо и тонизиращо действие. Липовият чай с приятния си аромат и ценните си съставки е незаменим спътник в студените сезони. Когато върлува грип, най-добре е вечер да се пие липов чай, той засилва имунната система и намалява риска от простудни заболявания. 

След като сме се справили със събирането на листата и цвета,трябва хубаво да ги измием под течаща вода.Отцеждаме добре и  разпръскваме върху памучна кърпа.След като се поизсъхнат от водата,прехвърляме върху покривка и оставяме да съхнат на сянка.Ако ги оставим да съхнат върху влажната кърпа,листата ще потъмнеят и дори ще почернеят.Затова е много важно да ги прехвърлим върху суха и чиста покривка.От време на време ги обръщаме и разпръскваме.След като се изсушат,прибираме в метална кутия с капак или хартиени кесии. Аз използвам големите кутии за сладки.