неделя, 13 септември 2015 г.

ЦАРСКА ТУРШИЯ



Общото количество на зеленчуци трябва да е 5кг.
камби
моркови
карфиол
    

Приготвяме марината от:
0,500мл.оцет-6% ябълков
0,200мл.олио
0,200гр.едра сол
0,600гр.захар
12аспирина

Подправки:
зърна черен пипер
зърна бахар
дафинов лист
обелени скилидки чесън
глава целина заедно с листата



Аз слагам камби,моркови и карфиол.Може да се добавят зелени домати и прясно зеле-каквото предпочитаме.

Измиваме зеленчуците и отцеждаме от водата.
За по-лесно почистване,режем камбите на четири така като са с дръжките и после леко изрязваме и ги отстраняваме.


Морковите могат само да се измият,но аз ги беля с белачката.



Карфиола нарязваме на розички.
Листата и стеблата на целината режем на ситно.
Главата на целината се обелва,измива се и се реже на колелца.След като напълним буркана,отгоре слагаме колелце целина и така притискаме туршията.По този начин зеленчуците не изплуват нагоре и остават покрити със марината.

Нарязваме всичко и слагаме в дълбока тава.Заливаме с маринатата и добавяме счуканият аспирин.Оставяме всичко да постои така около 4 часа,като разбъркваме от време на време.


Маринатата не се вари или загрява.
Напълваме зимнината в сухи и чисти буркани,като притискаме леко.На дъното на всеки,слагаме зърна бахар,черен пипер,дафинов лист.Помежду туршията слагаме по няколко скилидки чесън.Не го слагаме в общото количество,за да сме сигурни,че ще присъства във всеки буркан.Доливаме с маринатата и затваряме с капачки.Съхраняваме на хладно.

Получаваме хубава,вкусна и хрупкава салата.

Тук давам грамаж на марината за количество на зеленчуците от 6кг.:
1кг.моркови-изчистени и обелени 
2кг.карфиол-изчистен
3кг.камби-изчистени без дръжките

0,600мл.оцет-6% ябълков
240мл.олио
240гр.едра сол
720гр.захар
14 аспирина и половина

От това количество поучих 11 буркана.
Добър апетит!