петък, 24 декември 2021 г.

КОЛЕДНА ПОГАЧА

Рецептата е на Мариана Субашиева.

 Нужните продукти:

3бр.яйца - отделяме един жълтък за намазване

100мл. прясно мляко

100мл. газирана вода

50мл.олио

1ч.л. сол

1ч.л. захар

7гр. суха мая

660гр. брашно


За намазване между корите:

50гр. меко масло 


За намазване на питката: 

заделеният жълтък, разбит с 1с.л. олио или прясно мляко 


 За поръсване:

сусамено семе

                           Тава с диаметър 24см.

Начин на приготвяне:

В купа смесваме всички продукти и замесваме меко тесто. Оформяме тестото на топка, поръсваме го с брашно и оставяме на топло да втаса. Разделяме го на 5 равни части, които разточваме на тънки кори. Подреждаме ги една върху друга, като всяка намазваме с масло. Последната не се мажем с масло.

В центъра слагаме една чаша и разрязваме до периферията на чашата. 

 


После всяко парче усукваме два пъти. След като втаса, намазваме погачата с разбития жълтък и поръсваме със сусам.

Печем в предварително загрята фурна на 160°C с горно и долно нагряване + вентилатор. 




 Добър апетит!

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар