През зимата обичам да си приготвям домашно кьопоолу.Изваждам патладжана от буркана,намачквам с вилица да стане на пюре,добавям малко майонеза,счукан чесън и магданоз и готово.Затова сега е времето за консервиране.Белият патладжан е по-вкусен и не е толкова горчив,но става и с обикновения.Аз изпекох и от двата вида и ги смесих.
Ето как го приготвям аз:
Измивам патладжана,почиствам го от дръжките,като ги изрязвам с нож,нареждам в тавичката на фурната и изпичам на 200градуса.Макар,че използвам програма с долно и горно печене+вентилатор,слагам тавичката в долната част и като се запече отдолу хубаво,обръщам го и запичам и от другата страна.Слагам топлия патладжан в торбичка или съд с капак и оставям да се задуши и охлади.След като го обеля,оставям да се изцеди хубаво от сока,като можете да надигнете тавичката в единия край,като подложите нещо под нея или да използвате гевгир.Разкъсвам го с ръце,на ленти по дължината му,осолявам и пълня в буркани.
Слагам ги в дълбока тенджера,поставям вътре бързовар с мощност 2W (ватовете са важни,защото,ако бързовара е 3 вата,много силно ще ври водата и ще кипи),доливам вода да се покрият бурканите поне 5-6см. и след като заврат,засичам 15-20 минути.Изключвам ги и след малко ги изваждам с щипка,обръщам върху плот с капачката надолу и оставям така докато напълно се охладят.
Ако нямате бързовар,ползвайте котлона на печката.
Направете си патладжан за зимата и си го хапнете с удоволствие!
Няма коментари:
Публикуване на коментар