сряда, 29 ноември 2017 г.

Яйца с праз и гъби


Нужните продукти:
6 големи гъби печурки
3 стръка праз
4 яйца 
сол на вкус
смлян черен пипер
1ч.л.чубрица
1к.л.пушен червен пипер

 
Начин на приготвяне:
Почистваме гъбите и ги нарязваме на дребно заедно с пънчетата.
Поставяме ги в сух тиган без мазнина, посоляваме и готвим под капак на силен огън.Гъбите отделят вода и се задушават в собствените си сокове.Щом течността се изпари, добавяме малко слънчогледово олио и пържим за кратко, като разбъркваме постоянно.Овкусяваме със смлян черен пипер и чубрица, и изваждаме с решетъчна лъжица в друг съд.
В същия тиган в който приготвихме гъбите, сипваме още малко мазнина, ако е нужно, добавяме нарязаният на ситно праз, посоляваме и готвим под капак докато омекне. 
Връщаме гъбите при праза, поръсваме с още малко чубрица и оставяме така за няколко минути, да се обединят зеленчуците и вкусовете.
Можем да направим четири гнезда в тигана с праза и гъбите, и да чукнем по едно яйце.Слагаме капака и оставяме яйцата да се забулят.
Аз приготвих яйцата в отделен съд с малко мазнина.Сервирах ги върху зеленчуците, като полях с мазнината, в която запържих малко пушен червен пипер.
Поръсваме с пресен магданоз и сервираме с чаша бяло вино.


Добър апетит!