500гр.свинска кайма
1 малка глава лук
1 морков
1 домат
3 супени лъжици сухи зеленчуци или пресни по избор-зелена и червена чушка,пащърнак
1ч.л.червен пипер
1с.л.пикантина
сол на вкус
45гр.фиде
За застройката:
150гр.заквасена сметана
150гр.кисело мляко
4 жълтъка
Начин на приготвяне:
Омесете каймата с 1/2к.л.сол,1/2к.л.кимион,1ч.л.чубрица и черен пипер на вкус.
Намаслете дланите си с олио и оформете топчета от каймата.Броят им зависи естествено от размера-при мен се получиха 94.
В тенджера с незалепващо покритие сипете струйка олио и щом се загрее добавете топчетата като ги пускате на разстояние едно от друго за да не залепнат.Щом топлината ги обгърне,разтръскайте съда и продължете да добавяте останалите.Разбърквайте ги и пържете докато леко се зачервят.
Извадете ги в дълбока чиния и добавете в мазнината в която сте ги пържили,нарязания на ситно лук.
Щом лука омекне,сложете моркова настърган на едро,разбъркайте няколко пъти,сложете сухите зеленчуците,домата обелен и нарязан на ситно,червения пипер и пикантината.
Добавете топчетата,залейте с 2 литра топла вода и оставете всичко да ври на умерен огън около 20 минути.Опитайте на вкус добавете още малко сол ако е необходимо и прибавете фидето.При мен фидето е нарязано на ситно,но ако е на дълги пръчици или спирали,го натрошете с размер около 2см. и варете още 5-6 минути.
Добавяйте по малко от бульона към застройката да се изравнят температурите.
Щом фидето е готово,изключете котлона,сипете застройката,разбъркайте и оставете на котлона,без капак за 2-3минути.
Дръпнете от огъня и щом се поохлади подправете с пресен магданоз и черен пипер по желание.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар