неделя, 13 ноември 2016 г.

КЬОПООЛУ С МАЙОНЕЗА

Кьопоолу е вид ястие от смлени или счукани печени патладжани и чесън, характерно за  българската кухня.Съществуват и варианти,в които към патладжаните се добавят и червени чушки и домати.
Кьопоолуто освен вкусна разядка,която можем да си намажем върху филийка,чудесно се комбинира и с пържена или печена риба. 

Продукти:
4 броя изпечен и избелен патладжан или 2 бурканчета
1 майонеза-трапезна-200гр.
2 скилидки чесън
орехи-смлени на ситно
пресен магданоз 
сол ма вкус

1 супена лъжица "Шарлан"
пресен копър 

Начин на приготвяне:
В плитък и широк съд,поставяме патладжана и го намачкваме  с помощта на вилица (не използвам пасатор,защото се променя консистенцията).
Добавяме майонезата,счукания чесън,орехите и магданоза.Разбъркваме хубаво с лъжица и подправяме със сол според вкуса си.
Насипваме кьопоолуто в чиния  и с малка лъжичка оформяме спирала.Поливаме на тънка струйка от шарлана* и поръсваме с копър.

*Шарланът е  студено пресовано слънчогледово масло,с много приятен вкус и изключителен аромат.


Добър апетит!