сряда, 25 март 2015 г.

Макарони на фурна с карамелена глазура



Ако не сте опитвали тези макарони, веднага запретнете ръце и се захващайте. Няма по лесен, бърз и неописуемо вкусен десерт от този. Просто аууу от първата хапка!

Ето и нужните продукти:
300гр.макарони
750мл. прясно мляко
160гр.захар
ванилия
4яйца
50мл.олио - (това са 10 суп.лъжици) *

За карамела:
120гр.захар + 3 суп.лъж. вода

Приготвяне на карамела:
Разбъркваме за да се намокри цялата захар и слагаме на котлона. Аз използвам иенска тенджерка и включвам на 5 от 6 степени на мощност - това е само за ориентиране на силата на огъня. Щом се появят първите покафенявания на захарта, вдигаме от огъня, разклащаме като накланяме във всички посоки и връщаме за още малко на котлона. Трябва да получим хубав кехлибарен цвят. Готовия карамел изсипваме в тавичката, в която ще печем. Моята е отново иенска с размери 18/28 и дълбочина 7см.

Приготвяне на макароните:
Слагаме тенджера с вода и щипка сол да заври. Щом това се случи изплакваме макароните със студена вода и ги сипваме да се варят за 6 минути.

Приготвяне на сместа за заливане на макароните:
През това време в друг съд слагаме на котлона  прясното мляко и захарта. Бъркаме постоянно до пълното разваряне на захарта и веднага отстраняваме от печката. Разбиваме яйцата с бъркалка за кратко и добавяме към млякото.Прецеждаме сместа.

Смесване на макароните със сместа и изпичане:
Макароните вече са готови, изцеждаме ги и изсипваме в тавичката върху карамела. Заливаме със сместа, прибавяме ванилията и олиото. Разбъркваме и печем в предварително нагрята фурна на 160⁰ с горно и долно печене + вентилатор. Времето е 30 минути, но зависи от печката. 
Оставяме да се охладят за 5 минути и обръщаме в поднос. Няма да ги чакаме повече защото са неустоими.


  *Тайната на хубавите макарони е да не заменяме олиото с масло и да не намаляваме количеството му. След като ги извадим от фурната се вижда отгоре лек слой с олио, но щом се охладят, то попива във всяко макаронче, обгръща го и това спомага за сочният им вкус.


Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар