сряда, 25 март 2015 г.

Макарони на фурна с карамелена глазура

 

Ако не сте опитвали тези макарони,веднага запретнете ръце и се захващайте. Няма по лесен, бърз и неописуемо вкусен десерт от този.Просто аууу от първата хапка!

Ето и нужните продукти:
300гр.макарони
750мл. прясно мляко
160гр.захар
ванилия
4яйца
50мл.олио - (това са 10 суп.лъжици) *

За карамела:
120гр.захар + 3 суп.лъж. вода

Разбъркваме за да се намокри цялата захар и слагаме на котлона.Аз използвам иенска тенджерка и включвам на 5 от 6 степени на мощност - това е само за ориентиране на силата на огъня.Щом се появят първите покафенявания на захарта , вдигаме от огъня, разклащаме като накланяме във всички посоки и връщаме за още малко на котлона.Трябва да получим хубав кехлибарен цвят. Готовия карамел изсипваме в тавичката, в която ще печем.Моята е отново иенска с размери 18 / 28 и дълбочина 7 см.

Сега вече слагаме тенджера с вода и щипка сол да заври.Щом това се случи изплакваме макароните със студена вода и ги сипваме да се варят за 6 минути.
През това време в друг съд слагаме на котлона  прясното мляко и захарта.Бъркаме постоянно до пълното разваряне на захарта и веднага отстраняваме от печката. Разбиваме яйцата с бъркалка за кратко и добавяме към млякото.Прецеждаме сместа.
Макароните вече са готови, изцеждаме ги и изсипваме в тавичката върху карамела.Заливаме със сместа, прибавяме ванилията и олиото.Разбъркваме и печем в предварително нагрята фурна на 160 /170 градуса с горно и долно печене + вентилатор. Времето е 30 минути, но зависи от печката. 
Оставяме да се охладят за 5 мин. и обръщаме в поднос. Няма да ги чакаме повече защото са неустоими.


 *Тайната на хубавите макарони е да не заменяме олиото с масло и да не намаляваме количеството му.След като ги извадим от фурната се вижда отгоре лек слой с олио,но щом се охладят,то попива във всяко макаронче,обгръща го и това спомага за сочният им вкус.


Добър апетит!