понеделник, 27 април 2015 г.

Супа от гъба кладница



Ето,че отново се спирам на тази толкова вкусна гъба.Ако обичате шкембе чорба,ще бъдете очаровани от вкуса на тази супа.Непременно я опитайте.Още в началото искам да кажа,че мухълът,който е по повърхността на гъбите,не означава че са развалени.Често в големите магазини има табела,която обяснява,че това е типично за кладницата.


Нужните продукти:

500гр. гъби-обикновено това са две тарелки.
1 глава лук
1 морков
3 кубчета пилешки бульон
смлян черен пипер

За застройката:
1 суп.лъж.брашно
1 пълна суп.лъж.масло
3 жълтъка
1 суп.лъж.оцет

За поръсване:
пресен магданоз
чили
лимон

Начин на приготвяне:
Гъбите не се мият и не се белят.Отделяме пънчетата,но не ги изхвърляме.Тях ще нарежем на ситно и ще ги добавим към супата,на която ще предадат една плътност.

В малко олио запържваме за кратко лука,нарязан на ситно.Щом омекне добавяме кладницата нарязана на едро,моркова настърган на едро и пънчетата.

Задушаваме за десетина минути,поръсваме с черен пипер,слагаме бульончетата и доливаме с топла вода.Оставяме  да поври на умерен огън,докато се сварят гъбите-около 30 мин.

През това време докато се готвят гъбите си приготвяме застройката.За целта в касерола  разтопяваме маслото,добавяме брашното и разбъркваме докато се усвои хубаво,дърпаме от котлона да спадне малко температурата и прибавяме жълтъците,като разбиваме добре с телена бъркалка.Връщаме отново на слаб огън и започваме да сипваме по малко от бульона към застройката.Бъркаме и сипваме докато се напълни касеролката,прибавяме оцета и заливаме супата.

Поръсваме с пресен магданоз и поднасяме с резен пресен лимон. Сокът от лимона прави супата толкова ароматна и вкусна,а ако обичате и чили това вече е друго нещо.Припечете си няколко филийки хляб и се насладете на тази вкусна супа.


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар