неделя, 8 април 2018 г.

Усукан тутманик




                                                                     източник - от тук
                                                               
Тавичка с диаметър 28-30см.
Нужните продукти:
2 яйца
1с.л.захар
1ч.л.сол
2с.л.кисело мляко
2с.л.олио
200мл.прясно мляко
1 пакетче суха мая
500гр.брашно + още 100гр. за доомесване (общо 600гр.)

За между корите:
100гр.масло - да бъде много меко (разделено на три равни части)
260гр.натрошено сирене (разделено на три части)

За намазване на тутманика:
1 яйце + 1ч.л.вода
сусам за поръсване  

За намазване на тавичката:
малка бучка масло


Начин на приготвяне:
В купа разбиваме двете яйца с бъркалка, добавяме захарта, солта, киселото мляко, олиото и прясното мляко.
Пресяваме брашното. 
В удобен съд слагаме 500гр.брашно, правим кладенче по средата, сипваме сухата мая и  горната млечно-яйчена смес. Замесваме меко и нелепнещо тесто, като при нужда добавяме от заделеното брашно. Оставяме на топло да втаса.
Разделяме на 4 равни части, като всяка оформяме на топка.
Върху набрашнен плот разточваме първото топче на кора с диаметър на тавичката.


Намазваме с първата част масло и поръсваме със сирене.


Разточваме втората кора, поставяме я върху първата, отново мажем с масло и поръсваме със сирене.

По същия начин оформяме третата кора, масло, сирене.

Най-отгоре завършваме с четвъртата кора, без да я мажем с масло.


Нарязваме корите на ленти и ускваме.


Подреждаме ги в хубаво намаслената тавичка ( не слагайте на дъното готварска хартия, за да има тутманика хубава и хрупкава коричка).
Оставяме да втаса, мажем с разбитото яйце и поръсваме със сусам.


Печем в предварително загрята фурна на 160°С + вентилатор до зачервяване. Не печете прекалено дълго, за да не стане сух тутманика.




Добър апетит!