четвъртък, 1 януари 2015 г.

КРЕМ КАРАМЕЛ С ПРЯСНО МЛЯКО И СМЕТАНА



Този крем карамел е с по-плътен вкус и това се дължи на сметаната.Към млечно-яйчната смес можем да добавим инстантно кафе,предварително разтворено в част от мляко.
Получава се крем карамел с чудесен аромат.Аз направих няколко с кафе - на снимката се разпознават по по-тъмния цвят.
Хубаво е кафето да се разтвори добре,защото ще остане с такива петънца като моите (млякото ми беше изстинало).

Първо се захващаме с  карамелизирането на захарта.  

Продукти за карамела : 
120гр. кристална захар
3 суп.лъж.вода

За приготвянето му  ВИЖ ТУК.
Готовият карамел разпределяме в 8 броя чашки или купички с вместимост 180 мл.
Включваме фурната да загрее на 150 градуса с горно и долно печене,без вентилатор.
Решетката я поставяме на средното  ниво и се захващаме с крема.

Продукти за крема:
500 мл. прясно мляко
250 мл. сметана - "Президент"
120гр. захар
2 ванилии
4 яйца

Смесваме захарта,сметаната и млякото в малка тенджерка. Може да изплакнем шишенцето от сметаната с малко от прясното мляко, тъй като сметаната е гъста и може да загубим част от нейното количество.Поставяме на котлона и бъркаме докато се разтопи захарта,след което веднага отстраняваме от огъня. Яйцата се разбиват за малко  с бъркалка (не с миксер , защото стават на пяна) и се добавят към млякото заедно с ванилията.
Прецеждаме цялата смес ,защото винаги има едни малки частици от белтъка и жълтъка и разпределяме в купичките.

Слагаме тавата с чашките във фурната, доливаме студена вода до средата на купичките и печем в продължение на 1 час - най- много 1 час и 10 минути.

След като изстине крем се сгъстява , така че и да ни се струва , че  не е достатъчно готов това не е така.

Добър апетит!