Този крем карамел е с по-плътен вкус и това се дължи на сметаната.Към млечно-яйчната смес можем да добавим инстантно кафе,предварително разтворено в част от мляко.
Получава се крем карамел с чудесен аромат.Аз направих няколко с кафе - на снимката се разпознават по по-тъмния цвят.
Хубаво е кафето да се разтвори добре,защото ще остане с такива петънца като моите (млякото ми беше изстинало).
Първо се захващаме с карамелизирането на захарта.
Продукти за карамела :
120гр. кристална захар
3 суп.лъж.вода
За приготвянето му ВИЖ ТУК.
Готовият карамел разпределяме в 8 броя чашки или купички с вместимост 180 мл.
Включваме фурната да загрее на 150 градуса с горно и долно печене,без вентилатор.
Решетката я поставяме на средното ниво и се захващаме с крема.
Продукти за крема:
500 мл. прясно мляко
250 мл. сметана - "Президент"
120гр. захар
2 ванилии
4 яйца
Смесваме захарта,сметаната и млякото в малка тенджерка. Може да изплакнем шишенцето от сметаната с малко от прясното мляко, тъй като сметаната е гъста и може да загубим част от нейното количество.Поставяме на котлона и бъркаме докато се разтопи захарта,след което веднага отстраняваме от огъня. Яйцата се разбиват за малко с бъркалка (не с миксер , защото стават на пяна) и се добавят към млякото заедно с ванилията.
Прецеждаме цялата смес ,защото винаги има едни малки частици от белтъка и жълтъка и разпределяме в купичките.
След като изстине крем се сгъстява , така че и да ни се струва , че не е достатъчно готов това не е така.
Няма коментари:
Публикуване на коментар