неделя, 8 април 2018 г.

Печен агнешки бут с пресен лук и лапад



Нужните продукти:
1 агнешки бут - около 3,300кг.
сол
черен пипер
сух гьозум
червен пипер

И още:
4-5 връзки пресен лук
4 връзки пресен лапад
сол на вкус
1ч.л. сух гьозум
1ч.л.червен пипер


Начин на приготвяне:
В дълбок съд поставяме месото и го заливаме със студена вода. Оставяме така да се изкисне за няколко часа - месото да стане чисто и без кръв.
Изваждаме месото от водата и го подсушаваме хубаво.
Осоляваме го от всички страни и втриваме в него малко черен пипер, гьозум и червения пипер.
Подготвяме си два листа готварска хартия, които поставяме един върху друг на кръст.
По същия начин оформяме и два листа алуминиево фолио.
Поставяме овкусеното месо върху готварската хартия, поливаме тънка струйка олио и завиваме хубаво.
Прехвърляме върху алуминиевото фолио и завиваме хубаво.
Поставяме пакета с месото в тавичка и печем в предварително загрята фурна на горен и долен реотан (без вентилатор) за 2 часа и 40 минути.
Вода не се налива, от долната снимка се вижда колко сос си е отделило месото след като вече е изпечено.

Докато месото се пече, си подготвяме зеленийките, като измиваме лука и лапада, подсушаваме хубаво и ги нарязваме.
В тенджерка с малко растителна мазнина, добавяме лука и лапада, посоляваме и запържваме на слаб огън, докато омекнат зеленчуците. Овкусяваме с гьозум и червен пипер и разпределям в друга тавичка.


Щом месото е готово, прехвърляме го върху лука и лапада, и поливаме със сока, който се е отделил от месото по време на  печенето. 


Връщаме във фурната за още 30 минути, до обединяване на вкусовете и получаване на хубав загар.






Добър апетит и честит Великден !


1 коментар:

  1. Страхотна рецепта.Силно я препоръчвам с две ръце.Чудесна комбинация с червено вино и
    Чаши за вино

    ОтговорИзтриване