неделя, 12 март 2017 г.

СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ



Всички сме правили и опитвали ябълкови сладкиши.Но опитате ли този ще се влюбите във вкуса му-пухкав,въздушен и много,много ароматен.Непременно трябва да го направите.      
                                
                                         източник-тук
Чашата е с вместимост 220мл.  
След като изтеглих всичко,давам рецептата в чаши и в грамове.

Нужните продукти:
4 яйца
1ч.ч.захар (220гр.)
1/2ч.ч.разтопено масло (105гр.)
1/2ч.ч.олио (105гр.)
1/3ч.ч.прясно мляко (75гр.) 
2ч.ч.брашно (320гр.)
1бакпулвер (10гр.)

1кг.ябълки (обелени и почистени от семките -800гр.)
3с.л.захар (45гр.)
1ч.л.канела на прах

Подготовка на ябълките: 
Обелените и почистени ябълки настържете на едрата част на рендето.Поръсете с трите супени лъжици захар,поставете в голяма цедка и изстискайте ябълките,за да се отдели максимална част от сока.Добавете канелата,разбъркайте и оставете така да стоят в цедката.


Приготвяне на яйчената смес:
Най напред си приготвяме маслото.В чашата слагаме маслото и го разтопяваме на водна баня.Допълваме чашата до горе с олио и оставяме настрана.
Включваме фурната на 160°+вентилатор (180° ако печем без вентилатор).
В дълбока купа разбиваме яйцата и захарта докато увеличат обема си и станат като пухкав крем.Сипваме маслото и олиото
на тънка струйка,като разбиваме с миксера.Добавяме прясното мляко и накрая брашното смесено с бакпулвера.Разбиваме да се обединят хубаво продуктите.
Застиламе тавичка с размери 21/33см.с готварска хартия и изсипваме 1/2 от яйчената смес.Отгоре лъжица по лъжица (още по-добре с ръце) насипваме ябълките.Притискаме леко да заравним и заливаме с останалата кексова смес.Заравняваме и печем във вече затоплената фурна за 35 минути.Проверяваме за готовност с клечка за зъби.Забождаме на няколко места и ако е суха,значи сладкиша е готов.
Оставяме да се охлади.Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.


Добър апетит!