неделя, 12 март 2017 г.

СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ



Всички сме правили и опитвали ябълкови сладкиши. Но опитате ли този ще се влюбите във вкуса му - пухкав, въздушен и много, много ароматен. Непременно трябва да го направите.      
                                         източник - от тук

Чашата е с вместимост 220мл.  
След като изтеглих всичко, давам рецептата в чаши и в грамове.

Нужните продукти:
4 яйца
1ч.ч.захар (220гр.)
1/2ч.ч.разтопено масло (105гр.)
1/2ч.ч.олио (105гр.)
1/3ч.ч.прясно мляко (75гр.) 
2ч.ч.брашно (320гр.)
1бакпулвер (10гр.)

1кг.ябълки (обелени и почистени от семките - 800гр.)
3с.л.захар (45гр.)
1ч.л.канела на прах

Подготовка на ябълките: 
Обелваме ябълките, почистваме ги от сърцевината и настъргваме на едрата част на рендето. Поставяме ги в купа, поръсваме с трите супени лъжици захар и канелата и разбъркваме добре. Прехвърляме ги в голяма цедка, като изстискваме ябълките, за да се отдели максимална част от сока им. Оставяме ги така да стоят в цедката и се заемаме с приготвянето на яйчената смес.


За яйчената смес:
Най-напред си приготвяме маслото.
В чашата слагаме маслото и го разтопяваме на водна баня. Допълваме чашата до горе с олио и оставяме настрана.

Включваме фурната на 160°С + вентилатор (180°С ако печем без вентилатор).
В дълбока купа разбиваме яйцата и захарта докато увеличат обема си и станат на пухкав крем. Сипваме маслото и олиото на тънка струйка, като разбиваме с миксера. Добавяме прясното мляко и накрая брашното смесено с бакпулвера. Разбъркваме хубаво да се обединят продуктите.

Застиламе тавичка с размери 21/33см. с готварска хартия и изсипваме 1/2 от яйчената смес. Отгоре лъжица по лъжица (още по-добре с ръце) насипваме ябълките. Притискаме леко да заравним и заливаме с останалата кексова смес. Заравняваме и печем във вече затоплената фурна за 35 минути. Проверяваме за готовност с клечка за зъби. Забождаме на няколко места и ако е суха, значи сладкиша е готов.
Оставяме да се охлади.Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.


Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар