понеделник, 14 август 2017 г.

ЛЮТИ ЧУШКИ "РИБКИ" ЗА ЗИМАТА


Маринатата е за 3-литров буркан пълен с чушки.

Марината:
800мл.вода
400мл.ябълков оцет 
6 с.л.ситна сол - 100гр.
12 с.л. захар - 150гр.
1 кафена лъжичка натриев бензоат - 2гр.
скилидки чесън
черен пипер на зърна
листа дафинов лист
зърна бахар 
пресен копър

Начин на приготвяне:
Измиваме чушките и им подрязваме опашките.За да се напълнят със сок и да не са сухи,с дебела игла правим 2-3 дупчици до дръжката на всяка чушка.


Преваряваме водата,добавяме захарта и солта,и разбъркваме да се разтворят.Сипваме оцета и оставяме маринатата да се охлади.
Натриевият бензоат разтваряме с 2с.л.топла вода (не гореща) и го добавяме към марината.
Подреждаме чушките в буркани,слагаме от подправките и заливаме със студената марината.Затваряме с капачки.
Бурканите не се варят.
След няколко дни,чушките ще се напоят и погълнат част от маринатата и на повърхността на бурканите ще  забележим,че маринатата е намаляла.За да не останат суши чушките,е нужно да си запазим част от нея и да ги долеем.
Хубаво е да си притиснем нашите чушчици със стебла от целина или специални формички като тези,които отдавна не съм срещала по магазините.

За по-лесно,аз слагам чушките в кофичка,заливам ги с маринатата,притискам с чиния и затварям плътно с капак.
След една,две седмици ги подреждам в малки бурканчета и доливам от марината.Могат разбира се да се приготвят и директно в голям три литров буркан или друг съд.




Добър апетит!