събота, 17 септември 2016 г.

СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ



Независимо от плода,всяко сладко приготвено у дома е вкусно.За мен обаче водещо е сладкото от сини сливи.Много го харесвам,а рубиненият му цвят просто примамва и радва окото и душата.


Този септември направих два вида сладко-единото като разделих сливите на половинки и така пекох,а другото-разрязах плода на четвъртинки и обогатих вкуса му с орехи.

Преди да дам рецепта искам да кажа,че винаги ме е учудвало правилото за варене на сладко,където се казва,че сладкото е готово,щом капка от него не се разлива в чинийката и запазва формата си.Еми,не съм съгласна.Варим ли до такава гъстота,после щом изстине,няма вадене от буркана.Затова,аз оставям сладкото по-течно.Ако не сме сигурни за гъстота,дори само за 10 минути да отстраним тавата от котлона,ще видим,как започва да се сгъстява и ще преценим дали е готово.


Правилото,което спазвам е съотношение плод/захар-3:1
3кг.изчистен от костилките плод : 1кг. захар 

Нарязваме сливите на половинки.Поставяме ги в тавата,в която ще варим или печем сладкото,изсипваме захарта и оставяме за през нощта,като от време на време можем да ги разбъркаме,но и да пропуснем пак ще стане.


На сутринта слагаме във фурната на 250 градуса и щом заври,намаляваме на 180/200градуса.От време на време разбъркваме и варим до желаната гъстота.За да не се развали формата на плода,вместо да бъркаме,можем само да накланяме тавата и да я разклащаме.Изваждаме сладкото,слагаме 1кафена лъжичка лимонтозу и разбъркваме хубаво.
Готовото сладко напълваме в сухи бурканчета,затваряме с капачка и можем за заварим в съд с вода за 5 минути или без да варим да ги покрием с одеяло и оставим така докато се охладят.





Второто сладко направих от 6кг.сини сливи изчистени от костилките и 3 кг.захар.Винаги трябва да купим около килограм и половина повече сливи-малко ще хапнем,малко ще има развалени и като отстраним и костилките,та да получим желаното количество.
За ориентир казвам,че костилките на 1кг.сини сливи- тежаха 65грама.
Сложих в студена фурна и изпекох за 2часа-2часа и 10минути на 250 градуса,като от време на време намалявах на 200.
След като извадих сладкото добавих орехите и 1ч.л. лимонтозу.Разбърках и напълних в сухи бурканчета.
От това количество получих 15 бурканчета по 314мл. и отделих една чинийка за прясна консумация.





 Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар