петък, 16 септември 2016 г.

КЕТЧУП


Това лято реших да си направя домашен кетчуп.Доверих се на Пепи от Храна за мойте канибали.
Аз направих половин доза,но давам рецептата така както е в блога на Пепи.Понеже нямам от онези мелнички дето доматите се смилат без семки и люспи,използвах подръчни средства-това го споменавам само,ако някой се чуди като мен как да се справи в тази ситуация.От снимките се вижда как след  смилането с блендера,прецедих доматите през гевгир и отделих семето.Е,паднаха няколко мини семенца,но това с нищо не промени вкуса,а и визуално не ме дразни чак толкова.




Продукти:

10литра прясно изцеден доматен сок без семки и люспи
сол на вкус-4-5супени лъжици
700гр.захар

Ароматна марината:
350мл.оцет-6% ябълков
4с.л.чубрица
15гр.смлян кимион
15гр.смлян черен пипер
5-6гр.смлян бахар
7-8 броя натрошени дафинови листа
1ч.л.лют пипер-(по желание) 

За сгъстяване:
7 пакетчета по 80 грама натурално царевично нишесте

Това количество е  ориентировъчно и зависи от това,какво количество от сока е извряло и колко са се сгъстили доматите,затова моя съвет е да отделите 800мл.сок(виж по-надолу-точка трета) и да разтворите 450гр.нишесте в 600мл.охладен сок.След като го добавите към врящия кетчуп,ще прецените дали има нужда от още нишесте за да се сгъсти.Ако ли не,то върнете останалите ви 200мл. сок в тенджерата при кетчупа.Ако ви се вижда рядък естествено разредете още нишесте в тези 200мл.охладен сок и прибавете към цялото количество.
В никакъв случай не изсипвайте цялото количество нишесте,което е 560грама.

Начин на приготвяне:
1).В касерола слагаме подправките и оцета,поставяме на котлона и щом заври,отстраняваме от огъня,затваряме с капак и оставяме настрани за 2-3 часа.Прецеждаме марината през няколко слоя тензух(марля).


2).В дълбок съд слагаме доматения сок да ври.


Щом изври и останат около 7 литра сипваме солта и захарта.Разбъркваме да се разтворят и отделяме 800мл.от сока,като го оставяме настрани да се охлади.

3).Разтваряме част от нишестето в 600мл.охладен сок.Останалите 200мл са ни резервни,за да постигнем желаната гъстота. 

4).Към доматения сок,който ври на котлона добавяме прецедения ароматен оцет и оставяме да поври 6-7 минути.

5).Сипваме разтвореното нишесте,като бъркаме енергично с голяма бъркалка за разбиване на яйца.Това с случва изключително бързо,така че единственото,което трябва да постигнем е желаната от нас гъстота на кетчупа.

6).Напълваме кетчупа в сухи бурканчета и затваряме с капачки.В тенджера нареждаме бурканите,заливаме ги с вода-нивото трябва да е 7-8 см.над капачките на бурканите и включваме котлона(може да използваме и бързовар).След като заврат,засичаме 5-8 минути и изключваме.Оставяме ги във водата леко да се охладят,след което ги изваждаме и обръщаме с капачките надолу.


Добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар