неделя, 13 декември 2015 г.

ПИТКА С МАСЛО И КАШКАВАЛ

Още една питка много вкусна и ароматна по рецепта на Ваня.


Ето и нужните продукти:
200мл.прясно мляко
1пакетче суха мая
1ч.л.захар
1яйце
50гр.разтопено масло
1ч.л.сол
370гр.брашно

За плънката:
250гр.настърган кашкавал
100гр.меко масло

За намазване:
1яйце 

Начин на приготвяне:
Към леко затопленото мляко добавяме маята,1ч.л.захар и 1с.л.от брашното,и оставяме да шупне.

В пресятото брашно прибавяме яйцето,солта,маслото и шупналата мая.Замесваме меко тесто,като поръсваме плота леко с брашно.Слагаме тестото в купа,покриваме с капак и оставяме да втаса във фурната на 50 градуса.

Настъргваме кашкавала на едрото на рендето,а маслото оставяме на топло.

Приготвяме иенска тавичка с диаметър 22см.за печене,която намазваме с малко масло и поръсваме с галета.

Втасалото тесто разделяме на 7 топки,като всяка разточваме върху набрашнен плот,на тънка кора с размера на тавичката.
Редим първата кора,мажем с мекото масло и поръсваме с кашкавал.


Така и с останалите кори,като на най-горната не слагаме нищо.Режем питката с нож в желаната форма,покриваме с капак и връщаме във фурната за около 30мин.на 50градуса.

Изваждаме,намазваме с разбит жълтък и печем на 180градуса до готовност.




Още топла,топла.



 А сега малко като си почина питката.




Добър апетит!