Отдавна му се каня на този чийзкейк и наистина както казва Мина, пристрастяващо вкусен е. Понеже много ми се хапваше нещо свежо, а може би и някаква лакомия се зароди в мен, увеличих количеството на бисквитите и маслото, а заливката я направих с горски плодове. Получи се изкушаващ сладкиш с копринено нежен крем и ароматни сладко-кисели плодове. Най-хубавото на цялата рецепта е, че не се пече и не знам дали някога ще приготвя чийзкейк във фурната.
Ето и нужните продукти за форма с подвижен ринг и диаметър 22см.
За основата:
300гр. чаени бисквити (2 пакета) или 1 кутия бисквити за чийзкейк
150гр. краве масло - разтопено
Смиламе бисквитите в блендера, смесваме ги с маслото, объркваме хубаво с лъжица и разпределяме сместа по дъното на формата, като издигаме малко и отстрани за да получим лек борд. Прибираме в хладилника да стегне - за около 30 минути е готова нашата основа.
За желиране:
20гр. желатин - използвах 2 пакетчета на "Bioset"
80-100мл. студена вода
Накисваме желатина в купичка с вода и оставяме да набъбне.
За чийзкрема:
200гр. захар
400гр.крема сирене - Goldessa Classic - със стайна температура
400гр.заквасена сметана - използвах "Данон" - със стайна температура
1с.л.екстракт от ванилия
25мл.прясно изцеден сок от лимон - (1/2 лимон)
400мл. млечна сметана - 30%
В дълбок съд смесваме захарта, крема сиренето, заквасената сметана, ванилията и сока от лимона. Разбъркваме с лъжица до гладък крем.
Разтопяваме набъбналия желатин, като го поставяме в купа с топла вода.Това можем да направим и на водна пара, като купичката с желатина не трябва да докосва врящата вода.
Изсипваме желатина на тънка струйка към горната смес и разбъркваме хубаво.
В суха купа, разбиваме с миксера млечната сметана до устойчиви връхчета. Прибавяме я към крема на 2-3 пъти, като бъркаме със силиконова шпатула отдолу нагоре, докато се поеме хубаво. Изсипваме крема върху охладената основа и отново прибираме в хладилника за няколко часа или за една нощ.
За заливката:
200-250гр. замразени горски плодове
1с.л.захар
1с.л.царевично нишесте
В касерола сипваме плодовете, захарта и нишестето. Бъркаме на котлона за кратко, колкото да се сгъсти заливката. Оставяме я леко да се охлади, тя не е толкова гореща, защото сместа се сгъстява почти веднага и я изсипваме върху чийзкейка. Отново прибираме в хладилника за около 30 минути.
Преди да откопчеем формата минаваме с нож по вътрешната ѝ страна. Внимателно освобождаваме ринга и не ни остава нищо друго освен да се насладим на този вълшебен вкус.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар