понеделник, 14 август 2017 г.

ЛЯТНА МАНДЖА С ДОМАТИ ОТ БУРКАН


Всеки знае тази лятна манджа и вярвам,че няма човек,на който като му замирише от някой балкон,разхождайки се из улиците,да не въздъхне:

-Мммъъъ,мирише на лятна манджа.
И всеки си спомня,колко хубаво я прави мама или баба.Мазничка,увряла на спокойствие и ухаеща на любовта,с която е приготвена за нас-децата и децата на техните децата - любимите внуци.
Продуктите,които се използват ги има в изобилие през лятото и точно за това се казва лятна манджа.Трябва да има повечко лук,защото той предава сладост,няколко зелени и няколко червени чушки и домати.Ама хубави,сладки,селски домати.Можем да сложим и от буркан,ама условието е да сме си ги приготвили ние от предното лято,набрани директно от градината.Това става все по-трудно изпълнимо,защото селата упостяха,а ние отдавна се втурнахме по градовете и по Европа,в което всъщност няма нищо лошо.Само дето го няма вкуса и спомена за селото и детството.Стига съм се отвличала,а да взема все пак да кажа как приготвих моята лятна манджа.Нека чушките са по-едри,ако ли не-увеличете броя им.Не е нужно да спазваме точно количество,просто за ориентир давам моите продукти.

Нужните продукти: 
100мл.олио
3-4 глави лук
3-4 червени чушки
3-4-зелени чушки 
3 буркана домати от по 550мл.
1ч.л.червен пипер
1 люта чушка или 1ч.л.лют пипер
сол на вкус
3с.л.захар
1к.л.смлян черен пипер 


Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно и заедно с олиото сложете на котлона.Щом започне да се пържи,разбъркайте,посолете го малко и намалете котлона на 1 степен.Оставете го на тих огън,под капак да омекне и се разтопи дете се казва.
През това време измийте чушките,почистете ги от семето (много съм старателна в това отношение-не позволявам и една семка да попадне в тенджерата) и ги нарежете на дълги тесни ленти,а след това на кубчета.Добавете ги към лука,сложете капака и увеличете котлона.Щом заврат,отново намалете и оставете да се готвят в собствения си сок,който чушките ще отделят.Когато останат само на мазнина е време да добавим доматите и подправките.Разбъркате,опитайте на вкус и ако е нужно добавете още малко сол или захар.
Сложете капака,намалете на 3 степен котлона и оставете да се готви за около 1час и 45 минути,след което намалете на 2 степен и оставите още 15-20 минути да къкри.От време на време,трябва да я наглеждаме,да и се любуваме и да я разбъркваме.
Лятната манджа за да е вкусна,трябва да остане на мазнина.
Поръсете обилно с пресен магданоз и си счупете един комат хляб.
Парченце сирене е много подходящо допълнение към летния вкус,а сланинката е вече екстра.


Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар