Много приятно компотче се получи от тези сливи.Те са едни такива сладки и хрупкави с малка костилка - казват се джанки или още афъзки. Обичам да ги хрупам, защото както казват бабите - разквасват ти устата. Понеже моят баща ми набра повече, а майчето ми ги изми и почисти от дръжките,за мен остана другата работа.
И така ето моята рецепта :
Плодовете се измиват,режат се на половинки и се отделят костилките. Напълвам буркана със сливи до горе.След като се свари,плода се вдига горе и вече не изглежда така препълнен,но това е според предпочитанията.Слагам по 4 суп.лъж.захар (с връх) и доливам с вода.Затварям с капачки и нареждам в дълбок съд.
Така изглеждат компотите напълнени и още не сварени .
След като заврат засичам 5 минути. Веднага ги изваждам,обръщам с капачките надолу и оставям да се охладят .
Да ви сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар