неделя, 7 февруари 2016 г.

СЛАДКИШ С МАК И КОКОС



Вдъхнових се от рецептата на Ваня и мога да кажа,че се получи много вкусен и лек сладкиш.Задължително ще се прави пак,но този път смятам кокосовото тесто да ми е повече,защото леко ми се размесиха цветовете,както е видно по долу на снимките.

Ето и нужните продукти:
125гр.меко масло
300гр.захар
ванилия
4яйца

260гр.брашно
1/2 пакетче бакпулвер 
щипка хлебна сода
кората на един лимон

250гр.заквасена сметана 

10с.л.прясно мляко
5с.л.олио

100гр.кокосови стърготини
100гр.маково семе

За намазване на сладкиша:
сладко -аз използвах от капини

За поръсване:
още малко кокосови стърготини



Начин на работа:

В купа смесете: 
260гр.брашно с половин пакетче бакпулвер,хлебна сода на върха на ножа и лимоновата кора.

В друг съд:
сложете 250гр.заквасена сметана

В чашка:
смесете 10с.л.прясно мляко +5с.л.олио

Отделно пригответе: 
100гр.кокосови стърготини и
100гр.маково семе

Приготвяне на кексовата смес:
В дълбока купа разбийте за кратко маслото със захарта,добавете ванилията и слагайте едно по едно яйцата,като след всяко разбивате с миксера.

След това добавете две супени лъжици от смесеното с бакпулвера брашно,две супени лъжици от сметаната,две супени лъжици от млякото с олиото.

Разбийте с миксера докато се смесят добре и продължете в същия ред до свършване на продуктите.

Получава се много пухкаво тесто.Разделете го на две части,като към едната добавите 100гр.кокосови стърготини,а в другата маковото семе.

Използвайте форма с диаметър 26см.Застелете я с домакинска хартия и редувайте двете смеси,като стръсквате леко тавата.


Изпечете в загрята фурна с вентилатор на 170градуса до зачервяване на сладкиша.
Пробваме за готовност с клечка-да няма тесто по нея и да е суха.


Докато сладкиша леко изстива,затоплете на водна баня сладкото,за да се втечни и да се нанесе по-лесно.

Полейте още топлия сладкиш със сладкото и оставете да се охлади и да стегне сладкото.



Поръсете с кокосови стърготини.





Добър апетит!