Вдъхнових се от рецептата на Ваня и мога да кажа,че се получи много вкусен и лек сладкиш.Задължително ще се прави пак,но този път смятам кокосовото тесто да ми е повече,защото леко ми се размесиха цветовете,както е видно по долу на снимките.
Ето и нужните продукти:
125гр.меко масло
300гр.захар
ванилия
4яйца
260гр.брашно
1/2 пакетче бакпулвер
щипка хлебна сода
кората на един лимон
250гр.заквасена сметана
10с.л.прясно мляко
5с.л.олио
100гр.кокосови стърготини
100гр.маково семе
За намазване на сладкиша:
сладко -аз използвах от капини
За поръсване:
още малко кокосови стърготини
Начин на работа:
В купа смесете:
260гр.брашно с половин пакетче бакпулвер,хлебна сода на върха на ножа и лимоновата кора.
В друг съд:
сложете 250гр.заквасена сметана
В чашка:
смесете 10с.л.прясно мляко +5с.л.олио
Отделно пригответе:
100гр.кокосови стърготини и
100гр.маково семе
Приготвяне на кексовата смес:
В дълбока купа разбийте за кратко маслото със захарта,добавете ванилията и слагайте едно по едно яйцата,като след всяко разбивате с миксера.
След това добавете две супени лъжици от смесеното с бакпулвера брашно,две супени лъжици от сметаната,две супени лъжици от млякото с олиото.
Разбийте с миксера докато се смесят добре и продължете в същия ред до свършване на продуктите.
Получава се много пухкаво тесто.Разделете го на две части,като към едната добавите 100гр.кокосови стърготини,а в другата маковото семе.
Използвайте форма с диаметър 26см.Застелете я с домакинска хартия и редувайте двете смеси,като стръсквате леко тавата.
Изпечете в загрята фурна с вентилатор на 170градуса до зачервяване на сладкиша.
Пробваме за готовност с клечка-да няма тесто по нея и да е суха.
Докато сладкиша леко изстива,затоплете на водна баня сладкото,за да се втечни и да се нанесе по-лесно.
Полейте още топлия сладкиш със сладкото и оставете да се охлади и да стегне сладкото.
Поръсете с кокосови стърготини.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар