събота, 6 февруари 2016 г.

ХРУПКАВА БАНИЦА




Баницата е по рецепта на Ваня, но я нарекох хрупкава, защото се получи с хубава хрупкава коричка.

Продукти: 
500гр. кори за баница
100гр. разтопено масло за намазване на всяка кора

За сместа:
250гр. кисело мляко
1/2 пакетче бакпулвер
1ч.л. сода бикарбонат (равна)
100мл. олио
4 яйца 
170гр. брашно

За поръсване:
500гр. сирене

За заливане на баницата:
50гр. разтопено масло


Начин на работа:
Подготвяме си тавичка с диаметър 28см. Покриваме дъното с домакинска хартия.

Разтопяваме на водна баня 100гр. масло.

В купа смесваме киселото мляко с бакпулвера и содата -  изчакваме да шупне. Добавяме олиото, яйцата и разбиваме с бъркалка. Слагаме брашното и продължаваме да разбиваме, докато получим хубава гладка смес без бучки.

Ако корите са много фини трябва да работим бързо, защото се навлажняват и могат да се скъсат при пренасянето в тавата. Използвах на "Белла", но следващият път ще пробвам на "Фамилия".

Вземаме един лист от корите и с помощта на четка го намазваме на тънко с разтопеното масло. Разпределяме 2 супени лъжици от сместа и отгоре поставяме втори лист. Отново намазваме с масло; 2 лъжици от сместа и поръсваме със сирене. Навиваме на руло откъм късата страна на листа и  поставяме в средата на тавата, като завиваме на охлюв. По същия начин продължаваме с останалите кори. Накрая поливаме с 50гр. разтопено масло и печем в загрята фурна на 160 градуса + вентилатор до зачервяване.



Напръскваме горещата баница със студена вода и покриваме с кърпа. Оставяме я така да се задуши за 5/10минути.


 Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар