събота, 6 февруари 2016 г.

ХРУПКАВА БАНИЦА




Баницата е по рецепта на Ваня, но я нарекох хрупкава,защото се получи с много лека и хрупкава коричка.

Продукти: 
500гр. кори за баница
100гр.разтопено масло за намазване на всяка кора

За сместа:
250гр.кисело мляко
1/2 пакетче бакпулвер
1ч.л.сода бикарбонат (равна)
100мл.олио
4яйца 
170гр.брашно

За поръсване:
500гр.сирене

За заливане на баницата:
50гр.разтопено масло


Начин на работа:
Подгответе си тавичка с размери 28см.и я покрийте с домакинска хартия.

Разтопете на водна баня 100гр.масло.

В купа смесваме киселото мляко с бакпулвера и содата,и изчакваме да шупне.Добавяме олиото и яйцата,разбиваме с бъркалка,и накрая брашното,като продължаваме да разбиваме докато получим хубава гладка смес без бучки.

Ако корите са много фини трябва да работим бързо,защото се навлажняват и могат да се скъсат при пренасянето в тавата.Аз използвах на "Белла",но следващият път мисля да пробвам на "Фамилия".

Вземаме един лист от корите и с помощта на четка го намазваме на тънко с разтопеното масло.Разпределяме две супени лъжици от сместа и поставяме отгоре втори лист.Отново намазваме с масло,две лъжици от сместа и поръсваме със сирене.Навиваме на руло откъм късата страна на листа и  поставяме в средата на тавата,като завиваме на охлюв.По същия начин продължаваме с останалите кори.Накрая поливаме с 50гр.разтопено масло и печем в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.



Напръскваме горещата баница със студена вода и покриваме с кърпа.Оставяме я така да се задуши за 5/10минути.
Аз бях мнооого гладна и направих само няколко снимки на бързо.


 Добър апетит!