понеделник, 8 февруари 2016 г.

ПАРФЕ С РИКОТА И КИСЕЛО МЛЯКО

 
Това парфе приготвих за моето най-добро момиче.Вдъхновението е от тук. Приготвих го вечерта и оставих да престои за една нощ в хладилника,за по-сигурен резултат.


Необходими продукти за блата: 
3яйца
4с.л. захар - с връх
4с.л.брашно - с връх
1ч.л.бакпулвер (1/2пакетче бакпулвер)


Продукти за парфето: 
500гр.рикота (това е много фина извара)  
1/2ч.ч.захар (ако обичате по-сладко увеличете количеството)
2 прахчета ванилия
500гр.кисело мляко
20гр.бял желатин (2 пакетчета)


За шоколадовия ганаш: 
50/60гр.сладкарска сметана
100гр.шоколад - със съдържание на какао-52%
20гр.краве масло

За сметановата украса:
100мл.сладкарска сметана
1 пакетче стабилизатор за сметана



Начин на работа:

Приготвяне на блата:
Аз най-напред приготвих блата,но може да се направи и на сутринта,ако разбира се разполагате с време.Блатът е тип пандишпан,точно както правим руло.

Разбиваме яйцата и захарта с миксер,докато си увеличат обема,и добавяме брашното смесено с бакпулвера.С изключен миксер разбъркваме с бъркалките да се усвои брашното,включваме миксера и разбиваме за кратко.

За печенето използвах тавичка с малко по-голям размер от формата,в която ще правим парфето.Покриваме тавичката с готварска хартия,сипваме сместа и печем в затоплена фурна на 170градуса за кратко - до златист цвят.

След като се изпече и леко се охлади,отделих блата от хартията,но отново го оставих върху хартията.Щом се охлади напълно,покрих с тавичката,в която го изпекох и оставих така до сутринта,за да не изсъхне блата.



Приготвяне на парфето: 

В дълбока купа сипваме рикотата,захарта,ванилията,300гр.от общото количество киселото мляко и разбиваме за кратко с миксера. 

Сипваме желатина в чашка и добавяме 100мл.студена вода.Разбъркваме и оставяме така докато набъбне.

През това време с четка потопена в олио,намазваме формата на много тънък слой.


Поставяме чашката с желатина на водна баня,като желатина не трябва да завира-държим над парата на водата,докато се втечни.
Разбиваме останалото количество (200гр.) кисело мляко - да няма бучки и добавяме към него втечнения желатин.Разбъркваме и прибавяме към  купата с рикота.Отново разбъркваме,изсипваме във формата и оставяме в хладилника.


На сутринта вземаме блата и изрязваме краищата за да получим размера на формата,като изрязваме,и в центъра.Поставяме върху парфето и внимателно притискаме.



За да обърнем лесно сладкиша,потапяме формата за кратко в гореща вода-само за няколко секунди и обръщаме върху поднос. 

Приготвяне на шоколадовия ганаш: 
Слагаме сметаната на котлона да се затопли,без да завира,прибавяме маслото и щом се разтопи слагаме шоколада начупен на парченца.Щом започне да се разтопява,дърпаме от котлона и бъркаме с бъркалка да получим гладка заливка.Изсипваме върху парфето.


За украсата със сметана: 
Разбиваме сметаната с миксер да се сгъсти,слагаме стабилизатора и бием още малко до гъст крем.С шприц украсяваме по наше желание както ни харесва.








Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар