Пастата се прави от тесто, замесено от брашно, вода и/или яйца. Тя може да бъде суха или прясна. Обикновено се вари и се поднася със сосове и подправки. Пастата може да бъде с различни форми и размери.
В превод от италиански означава "вретено".Наричат ги "усукани спагети",имат спираловидна форма и са направени от твърда пшеница. Подходящи са за всякакви сосове,може да се счупят наполовина и да се добавят в супа или да се превърнат във вкусна и красива салата. Могат да бъдат запечени и на фурна.
Пастата е предпочитана все повече,защото се приготвя много бързо,засищаща е и макар че всички знаем за класическите италианските сосове "Болонезе,""Карбонара","Сметанов" и др.понякога можем просто да импровизираме според вкуса си.
Такава е днешната рецепта,за която приготвих един лек сос с топено сирене.
Продукти за три порции:
500гр.Фузили
1 броколи
30-40гр.масло
2с.л. с връх-брашно
450мл.прясно мляко
170гр.натурално топено сирене
100гр.Шварцвалдска шунка-сурово сушена
сол на вкус
черен пипер
босилек
каперси
настърган кашкавал/пармезан
Кашкавала може и да се пропусне,както в случая направих,но пък с него си е по-вкусно.
Начин на приготвяне:
Слагаме пастата във вряща подсолена вода и варим според указанието-(около11-12мин.).През това време в друг съд с вряща и подсолена вода слагаме броколито,което сме накъсали на малки розички и сме измили под течаща вода.Варим без капак около 5-7 мин.-да омекне,но не и да се кашне.Прецеждаме и оставяме настрани.
Когато избираме броколи,съцветията трябва да са с хубав зелен цвят и възможно с най-малки топченца.
В касерола слагаме маслото и щом се разтопи и загрее,запържваме в него брашното.На тънка струя добавяме млякото,като бъркаме постоянно с бъркалка.Щом се сгъсти,но не твърде много,добавяме топеното сирене и бъркаме докато се разтопи и соса се сгъсти.Овкусяваме със сол и черен пипер.
В чиния подреждаме сварената и отцедената паста (без да я изплакваме със студена вода),отгоре розичките от броколи и шунката.Заливаме със соса и поръсваме с каперси,пармезан,и босилек.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар