сряда, 19 октомври 2016 г.

БАДЕМОВИ ТАРТАЛЕТИ С ДОМАШНО СЛАДКО ОТ БОРОВИНКИ



Тези невероятни сладурчета открих тук.Приготвят се толкова лесно и освен за подслаждане,са чудесен подарък,с който можем да зарадваме и стоплим нечие сърце.


 Формички за тарталети-6 броя с диаметър 12см. 
Моите формички не са кръгли,а във формата на сърце,но тестото дойде точно.

За пълнежа:
200гр.сладко от боровинки-моето не беше домашно

За поръсване:
филирани бадеми
пудра захар

Продукти за масленото тесто:
220гр.брашно 
1/4 чаена лъжичка сол
1супена лъжица захар
125гр.студено масло
2 жълтъка
1/2ч.л.бадемова есенция
 2с.л.студена вода

Брашното се пресява заедно със солта.Аз давам по-малко сол отколкото е в рецептата на Йоана,защото на вкус ми идваха лекичко солени.
Добавя се маслото и с ръце се размесва до маслени трохи.
Сипваме жълтъците с бадемовата есенция и се оформя тесто,като се добавя водата лъжица по лъжица.

Тук отново направих промяна,но мисля,че това се дължи на сезона-есен е и температурите паднаха.Та поради тази причина се работеше много лесно с тестото и след като го разделих на 6 равни части,всяка от по 68 грама веднага започнах оформянето.Най-напред издигнах борда отстрани,а после разпределих по дъното.Наредих формичките на табла и прибрах в хладилника.Можем да ги оставим за 1 час в хладилника,но при мен постояха повече (захванах се с други работи).
 Продукти за бадемовата паста:
125гр.меко масло
125гр.пудра захар
3 яйца
1/2ч.л.бадемова есенция
1 пълна супена лъжица брашно
125гр.смлени бланширани бадеми-(можете да ги намерите в Лидъл)

Маслото заедно с пудрата захар и едното яйце се разбиват с миксер да се обединят.По този начин захарта се навлажнява и се избягва хвърченето във въздуха на пудрата захар.Добавят се останалите две яйца,есенцията и отново разбиваме.Накрая брашното и бадемите и за кратко с миксера.
Прибираме и бадемовата  паста в хладилника до момента в който ще печем тарталетите.


Загряваме  фурната на 190градуса.
Изваждаме тарталетите и разпределяме сладкото по дъното.


Отгоре сипваме от бадемовата пастата,като най-напред слагаме по края,а после запълваме по средата и заглаждаме плътно до стените.


Печем 30 минути,като 5 мин.преди да са готови ги поръсваме с филирани бадеми.
Оставяме да се охладят и преди поднасяне поръсваме с пудра захар.







Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар