понеделник, 30 януари 2017 г.

Ориз със спанак и хрупкава коричка от моцарела



Нужните продукти:
1 малка глава лук
100гр.спанак
300гр.ориз
2 връзки пресен лук-10стръка
1 връзка магданоз
1връзка копър 
1/2к.л.черен пипер 
2с.л.пикантина
900мл.гореща вода
сол на вкус-ако е необходимо 

За по късно:
125гр.кашкавал-настърган на едро

Заливка:
4 яйца
200гр.моцарела-настъргана на едро
В купа разбийте яйцата с бъркалка и добавете моцарелата. 


Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете на дребно пресния лук,магданоза и копъра.
Отстранете дебелите жилки на спанака и го накиснете в купа със студена вода-така ако има песъчинки ще се утаят на дъното.После изплакнете под течаща вода и нарежете на не много едро.
Нарежете главичката лук на ситно и оставете да се задушава в 90/100мл.олио на слаб огън.Добавете спанака,като разбърквате докато омекне.Прибавете ориза,пържете за кратко-около минута и добавете пресния лук,магданоз и копър.
Залейте с водата,овкусете с пикантината и черния пипер и ако е нужно посолете.
Изсипете в тавичка (аз използвах иенска с диаметър 26см.) и печете в предварително загрята фурна на 175º.
Щом ориза е почти готов,но все още не се е сгъстил напълно,добавете настъргания кашкавал,разбъркате с лъжица да се разпредели навсякъде и заравнете.Отгоре залейте със заливката и запечете до златист загар (аз сложих на второ ниво отгоре на долу и програма горен грил с вентилатор).
Киселото мляко е чудесно допълнение към това ястие,така че, ако го обичате поднесете с него.


Добър апетит!