четвъртък, 23 юли 2015 г.

МЛЕЧЕН ХЛЯБ

Този хляб е невероятен.Толкова е вкусен с аромат на масълце,мекичък,с хубава коричка и с много нежен вкус на сиренце.Все едно хапвате филийка намазана с масло и си гризвате сирене.Приготвя се изключително лесно,но опитате ли го веднъж ще искате пак да го замесите и да си хапнете от него.Казвам ви-край на диетите.Неустоим е.Ще го предпочитате дори пред парче шоколадова торта.Ваня е направила чудесни снимки и е споделила тази рецепта,която за мен става любима.
Спазих всичко,но не устоях и го нарязах още топъл,топъл.Доказателство за това са снимките.
Нужните продукти:
420гр.брашно
250мл.прясно мляко
1с.л.сол-10гр.
1ч.л.захар-5гр.
5гр.суха мая
50гр.крема сирене 

50гр.масло на стайна температура

Приготвяне:
Смесваме всички продукти без маслото и замесваме меко тесто.Постепенно добавяме от маслото,също както правим козунак.Получаваме меко и не лепнещо тесто.Слагаме в купа,покриваме с фолио и оставяме на топло да втаса за 40 минути.За по-бързо втасване можем да поставим купата,така като е покрита с фолио в  фурната на 40 или 50 градуса.

Застиламе формата,в която ще печем хляба с домакинска хартия и прехвърляме втасалото тесто,като леко размесваме за да му предадем желаната форма.Оставяме така за 20минути.

С помощта на цедка поръсваме хляба леко с брашно и го слагаме в загрята фурна на 35 градуса за 10 минути.Изваждаме,правим няколко разреза с нож-не много дълбоки-около 5 милиметра и връщаме във фурната.Печем на 180/200градуса до златиста коричка.Аз използвах горно и долно печене с вентилатор.
След като се изпече прехвърляме върху решетка и ако можем, изчакваме да се охлади,ако ли не,хапваме хлебчето топло,топло.

 Добър апетит!


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар