неделя, 12 юли 2015 г.

Пържен патладжан с доматен сос и чесън

Лято е!Сезона на тиквичките и патладжана.
Отстранете дръжките и измийте патладжана.Нарежете на филийки и поставете в подсолена вода за половин час.Може и само да се осоли,като се сложи съда под наклон,за да се отцеди сока.Това се прави,тъй като сока на патладжана е леко горчив.Приготвяме си брашно,в което слагаме малко сол и овалваме патладжана.Оставяме настрани докато брашното се овлажни и пържим в малко мазнина,като при нужда доливаме още.Нареждаме върху домакинска хартия.

За соса използваме домашно консервирани домати от буркан.В тенджерка запържваме за кратко 1 голяма глава ситно нарязан лук,добавяме доматите(аз ги пасирам с пасатор),2 или 3 суп.лъж захар и сол на вкус.Оставяме да се вари на бавен огън до сгъстяване.Към края добавяме ситно нарязани скилидки чесън и подправяме с малко смлян черен пипер.
Сервираме патладжана и заливаме със соса.Отгоре поръсваме с пресен магданоз.

Да ви е сладко!