четвъртък, 30 юли 2015 г.

СВИНСКО С ПРЯСНО ЗЕЛЕ


Продукти:
1,200кг.свинско месо без кост (аз използвах 600гр.св.бут и 600гр.св.плешка)
1средна зелка
1голяма глава лук
1 домат - обелваме и използваме само месестата част
морска сол

Подправки:
червен пипер
дафинов лист-2бр.
чубрица

За запръжката:
олио
малка глава лук
червен пипер

Приготвяне:

Измийте месото и нарежете на едри порции.Запържете го с малко олио в дълбок съд с незалепващо покритие до златист загар. 



Прехвърлете месото в тенджерата под налягане,а в тефлоновата ще продължим готвенето на зелето.Тенджерата под налягане не е задължителна, просто аз я използвам за да съкратя времето на приготвяне на месото.Естествено може да сложите месото направо в тенджерата под налягане без да го запържвате.

Налейте вода малко над средата на нивото на месото,поръсете с щипка морска сол и сложете няколко зърна черен пипер.Щом заври,намалете котлона на средна мощност и варете 10мин.Дръпнете от котлона и оставете да се охлади.Може да направите това и под течаща студена вода за 20 сек.,след което дръпнете клапана за да освободите налягането.Сега вече можете да отворите тенджерата.Прехвърлете месото в чиния и запазете бульона.Аз покривам месото с капак за да не изсъхва. 



Докато се готви месото се заемете със зелето.Не го режете много ситно,защото ще се стопи при готвенето.


Разделете го на четири и щом нарежете едната четвърт,сложете го в тенджерата в която запържихме месото.Налейте струйка олио,поръсете с морска сол,налейте малко вода и сложете капака.Гответе на силен огън.Докато режете другата четвъртинка,това в тенджерата ще е омекнало и намалило количеството си.


Прибавете втората четвъртинка зеле,струйка олио,сол,разбъркайте и продължете с рязането на останалото.Щом цялото количество зеле леко омекне прибавете ситно нарязаният лук,дафиновия лист,чубрицата и червения пипер.



Разбъркайте добре и  прехвърлете в тавичка с диаметър 34см.Добавете бульона от свинското месо,ако е нужно налейте малко водичка и сложете в предварително нагрята  фурната на 170 градуса.Аз използвам програма с долно и горно печене + вентилатор,като поставям на най-ниското долно ниво на фурната.
Печете в продължение на 1час,като разбъркате на два пъти зелето.Извадете,добавете нарязания домат и месото и върнете за още 30минути.

Ако обичате по-мазничко можете да направите запръжка както при боба.
Една малка главичка лук се запържва в олио до златисто,дърпаме от котлона,изчакваме десетина секунди и добавяме червения пипер. 


Изваждаме зелето от фурната и поливаме със запръжката.


 Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар