събота, 3 октомври 2015 г.

КАРТОФЕНИ ПИТКИ


Много меки питки,подходящи за сандвичи и следобедна закуска.Рецептата е от тук.

Аз изтеглих продуктите на електронна везна и затова я помествам в грамове.

Продукти:
580гр.брашно
45гр.захар
13гр.сол
11гр.суха мая
65гр.масло
180гр.сварени картофи
1яйце
270мл вода 

брашно за поръсване

Обелете картофите и ги сварете.Аз използвах тенджера под налягане-след като клапана се вдигне,засичам време за варене от 6 до 8 минути.Охлаждам тенджерата под течаща студена вода за 20 секунди и повдигам клапана.Сега вече можем да отворим и извадим картофите.Оставяме ги да се охладят и намачкваме на ситно с вилица или стържем на ренде.
Водата от варенето на картофите запазваме и с нея замесваме тестото,но може да добавим и обикновена вода.

Смесваме всички продукти и омесваме леко лепкаво тесто.По рецепта тестото трябва да престои една нощ в хладилника,но аз използвах веднага.Намазах дълбока иенска тенджерка с олио и поставих тестото вътре.Похлупих с капака и поставих във фурната на 50градуса докато втаса и изпълни догоре съда.
Изсипах втасалото тесто върху набрашнен плот и разделих на 8 части.Оформих плоски питки,поръсих ги с брашно и наредих в две тавички покрити с домакинска хартия.Използвах тавичките от фурната.Върнах отново във фурната на 50 градуса,като поставих тавичките на различни нива.Оставих да втасат за около 1час и 20минути.


Увеличих фурната на 170 градуса и изпекох до зачервяване на питките.Първо изпекох едната тавичка,а другата след като извадих от фурната,поставих върху съд с гореща вода,защото навън вече е хладно и не исках да спаднат.


След изпичане покрих с кърпа и оставих да се задушат за около 30минути.
Добър апетит!