Продукти:
4 яйца
240гр.масло
210гр.захар
210гр.брашно
54гр.прясно мляко
1 бакпулвер-10гр.
2 ванилии
За какаовата смес:
30гр. какао
30гр.захар
45гр.прясно мляко
Начин на приготвяне:
В купа разбиваме мекото маслото със захарта за кратко-около две,три минутки.
Прибавяме яйцата едно по едно,като след всяко разбиваме с миксера.
Смесваме брашното с бакпулвера и го добавяме на два пъти към сместа,като бъркаме с миксера без да го включваме.
След като брашното се усвои,включваме миксера и разбиваме до хубава пухкава смес,като същевременно сипваме прясното мляко и ванилията.
В друга купа с помощта на телена бъркалка размесваме какаото,захарта и млякото.Към тях добавяме част от маслената смес-аз сложих 300 грама и разбъркваме хубаво.Ако искате какаовото оцветяването на кекса да е по-малко намалете грамажа.
С помощта на четка намазваме формата за кекс с олио и я поръсваме с брашно.Започваме да добавяме по две супени лъжици от жълтата смес,върху нея две супени лъжици какаова.Същото правим и в срещуположният край на формата,докато свърши сместа,като накрая стръскваме хубаво формата за да се изравни нивото.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 35/40минути.
Добър апетит!
P.S. (Послепис)
Понеже казах,че ще се прави втори път,искам само да отбележа,че този път нашарих кекса по друг начин,като към какаовата смес сложих 250грама от маслената,а не както първият път 300грама.Накрая хубаво се стръсква формата,за да се изравни нивото на кекса.
Другото,което промених е,че сложих кекса в студена фурна и изпеках на 160 градуса.
За шоколадовата заливка:
В купа смесваме :
2с.л.вода
6с.л.захар
4с.л.какао
1/2 пакетче масло-60гр.
Слагаме на водна баня и бъркаме с бъркалка докато маслото се разтопи и получим хубава,гладка смес.
Заливаме охладения кекс и поръсваме с кокосови стърготини.
Ето и снимките:
Няма коментари:
Публикуване на коментар