Тази рецепта е доста популярна и всички са я правили вече няколко пъти с изключение на мен.Днес запретнах ръкави и се престраших ,и аз да опитам. Получи се невероятно!От всички разгледани рецепти реших да се спра и вдъхновя от ТУК. Благодаря за рецептата на Ели,която наистина дава увереност !
Продукти:
910 гр.брашно (Аз използвах Класик на "София мел")
240 мл.олио - 216гр.
240 мл.топла вода - 240гр.
240 мл.прясно мляко - 240гр.
2 суп.лъж.захар
1 суп.лъж. сол - 15гр
1 суп.лъж. сол - 15гр
1 пакетче суха мая - 7гр.
1 жълтък за намазване (аз винаги използвам цяло яйце )
Семена за поръсване – сусам ; маково семе
Няколко правила за успех при правенето на питката:
Понеже имам няколко различни мерителни канички,
установих,че между тях има такава разлика,че чак не повярвах. Как може едно и също количество при едната да е
250мл.,а при другата 200мл. Затова след прецизно мерене,реших да изтегля течностите на електронното кантарче.
Не трябва да оставяме маята да превтасва-изчакваме около 10/15 минути.
Описание по начина,по който я правя.Месих на ръка.
Не трябва да оставяме маята да превтасва-изчакваме около 10/15 минути.
Описание по начина,по който я правя.Месих на ръка.
В брашното на единият край слагаме солта и разбъркваме с ръка.
В топлото мляко разтваряме 2-те лъжици захар и добавяме маята,като чакаме леко да шупне.
Правим кладенче
в брашното и изсипваме олиото,водата и млякото с маята.Замесваме тесто,което не трябва да лепне - усеща се,че е мазно на пипане.Месим,докато го усетим гладко и меко.
Не
трябва да втасва.
Оформянето на питката е по наше желание.
Можем да разделим тестото на две или три части,зависи какво
количество ще хапваме.Другото можем да приберем в
хладилника за следващият ден.
Върху леко набрашнен плот,разточваме кръгла кора,режем на
четири и после всяка четвъртинка на триъгълници.
Поръсваме със сусам и маково семе(това е по желание ),навиваме на руло от широката част към върха,и нареждаме във форма,покрита с
домакинска хартия.
Оставяме да втаса и увеличи обема си – да изпълни формата. Аз
слагам на 50 градуса във фурната на горно и долно печене + вентилатор – става по-бързо.
Изваждаме втасалата погача, увеличаваме фурната на 200 градуса (като я оставяме на същата програма ),мажем с разбито яйце и поръсваме със сусам и маково семе.Щом загрее до 200 градуса слагаме да се пече.Може и да не изчакаме да достигне точно 200 градуса - пак става.
Може да покрием към средата на печенето с алуминиево фолио да не
прегори.Проверяваме с дървено шишче – ако е чисто и по него няма тесто,погачата е готова.Изваждаме и слагаме върху решетка да се охлади.
Погачата е толкова пухкава и се запазва няколко дни мека!
Тук оформих така:
Става много лесно и е изключително сполучлива !
Добър апетит !
Чудесна погача се е получила! Отчупвам си парченце и пожелавам светли и весели празници на теб и цялото ти семейство!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря за добрите думи!
ОтговорИзтриване