четвъртък, 30 юни 2016 г.

СВИНСКО СЪС ЗЕЛЕН БОБ

 
Продукти:
1кг.свинско месо
1 глава лук
зелен боб-предварително бланширан
сол,черен пипер,червен пипер,джоджен
1 домат
1ч.л.пикантина

За сгъстяване:
2равни супени лъжици  царевично нишесте
150мл. вода

Как го приготвих:


Месец юни е-лято плаж,рибка,но и зелен боб  със свинско,е доста примамливо нещо.Има два вида пресен боб-единият е зелен,а другият жълт.Е,моят е от жълтия.Домашно производство,благодарение на майка и татко.Та,майка го почисти,бланшира,обясни ми че този боб тази година вързал много и бил много вкусен,без конци,не като зеленият.Реших да го сготвя със свинско,някак си по-друго е.
В тенджера запържих месото в малко олио,колкото да се запечата от всички страни и го извадих в тавичка,като го посолих и поръсих с малко черен пипер.

В тенджерата добавих още малко олио,защото този боб е хубаво да остане на мазнинка и запържих една голяма глава лук,нарязана на ситно.

Добавих червен пипер,боба,посолих,поръсих с джоджен,сложих домата предварително обелен и нарязан на ситно,и разбърках хубаво.

В голяма тава,сипах боба да се разпредели хубаво на един ред и  отгоре подредих месото.
Долях вода в тенджерата,овкусих я с пикантина и залях,колкото да се покрие боба.

Завих тавата с алуминиево фолио и право във фурната.Пеках 2часа на 170 градуса (без да  загрявам предварително фурната),след което извадих от фурната и лъжица по лъжица, добавих разреденото с вода нишесте,като го разпределих навсякъде.Върнах отново във фурната за 20 мин. под фолио.Отстраних фолиото и за 5 мин. само на горно запичане.
Резултатът- топи се в устата.

Добър апетит!