Продукти:
4 яйца
150гр.захар
125гр.масло
120гр.брашно
500мл.прясно мляко
1ванилия
1с.л.лимонов сок (вода)
Начин на приготвяне:
1.Разтопяваме маслото и го оставяме да се охлади.
2.Разделяме жълтъците от белтъците.
3.Разбиваме белтъците с 50гр.захар на твърд сняг.
4.Жълтъците разбиваме с останалата захар,докато побелят и увеличат обема си.
5.Добавяме охладеното масло към жълтъците и разбиваме за кратко.
6.Слагаме брашното и отново разбиваме.
7.Сипваме прясното мляко,ванилията и лимоновия сок.Ако нямаме лимон,можем да заменим с вода.
8.Накрая добавяме белтъците и разбъркваме с лъжица или с бъркалките на миксера,без да го включваме.
Сместа стои на снежни парченца,но това не бива да ни притеснява-така трябва да бъде.
Покриваме дъното на формата (20см/30см) в която ще печем с хартия и изсипваме сместа.
Не трябва да използваме откопчаваща форма,защото сместа ще изтече.
Печем на 160 градуса за 20 мин. или проверяваме с клечка.Не трябва да я забождаме на дълбоко,защото сладкиша се разделя на крем и блат.Проверяваме,само като я забождаме в горната част-ако е суха,сладкиша е готов.
Хубаво е след като се охлади,да оставим сладкиша за няколко часа в хладилника.
Преди поднасяне,поръсваме с пудра захар.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар