вторник, 18 ноември 2014 г.

МАСЛЕНКИ



Рецептата е ОТ ТУК и е много лесна и сполучлива, най-вече точна. Имам предвид - даден е грамажа, а за мен това е много важно, защото спестява време и тюхкане дали е достатъчно брашното, дали да сложа още малко от това, от онова  и т. н.

И така ето нужните продукти :

150гр.брашно
70гр.нишесте - аз използвах ванилия
70гр.пудра захар
80гр.смлени орехи
2 жълтъка (по 17-18гр. единият- общо 34-36гр.)
150гр.масло със стайна температура

Пудра захар за овалване

Забележка:
Тъй като едно пакетче  нишестето е  60гр. ,увеличих брашното с 10гр. - или 160гр.брашно+ 60гр. нишесте.

Смесваме всички продукти по реда на изписването им и с ръце омесваме тестото докато се усвой цялото масло.   В началото се образуват трохи , но постепенно тестото става меко и гладко.  Оставяме в хладилника за 1-2 часа да се поохлади. Може и за по-дълго време - не е проблем.

Аз направих топчета ,защото е по-бързо и лесно.


 Наредих на домакинска хартия и  изпекох в предварително нагрята фурна  на 180градуса.


 
Пекат се до бледорозово. След като изстинат се овалват в пудра захар и се нареждат в кутия. За разкош отгоре се поръсват през цедка с още малко пудра захар.








Да ви е сладко!