събота, 21 октомври 2017 г.

Телешко по Бургундски - от Джулия Чайлд



За приготвянето на това ястие се изисква  повече време, така че, ако сте решили да се насладите на вкуса му, отделете си 4 часа и започнете с вдъхновение.За моето бургундско, използвах телешко месо и  се доверих на рецептата на Аура

                                     
Нужните продукти за Бьоф Бургиньон :
170гр. бекон
8с.л. зехтин
1,5кг. телешко месо (говеждо)
1 глава лук
2 моркова
2с.л.брашно
сол на вкус
1к.л. смлян черен пипер
1 бутилка червено вино (750мл.)
3ч.ч. телешки бульон (говежди)
1с.л. доматено пюре
3 скилидки чесън
1ч.л. суха майорана
1ч.л. суха мащерка
25 броя малки лукчета (балучки) или 3 глави лук 
4с.л. краве масло
4с.л.зехтин
букетче пресен магданоз и мащерка
3 броя дафинов лист
500гр.манатарки (използвах печурки)
2 топчета бьор мание - (Beurre manié) 

Бьор мание: 
100гр. меко масло 
120гр. брашно

Смесваме маслото с брашното и оформяме 6-8 топчета. Прибираме в торбичка и съхраняваме във фризера.Когато искаме да сгъстим някое ястие, вадим едно маслено-брашнено топче и прибавяме към края на готвенето - лесно, удобно и бързо. 

Начин на приготвяне:
Подготвяме си съд, в който ще печем ястието във фурната.Аз използвах дълбока иенска тенджера с капак с диаметър 28см. и височина 10см. 

Ще ни трябва и дълбока тенджера с незалепващо покритие, в която ще пържим бекона,месото и зеленчуците.Разбира се можем да използваме и тиган, но при пържене, винаги има пръскане и цапане на печката.

Почистваме месото от жили и ципи, и нарязваме на кубчета с размери 3/5см.Подсушаваме го с домакинска хартия и оставяме в чиния настрана - не го оставяме върху хартията,защото ще полепне по месото.


Нарязваме бекона на ленти с ширина 2см. и запържваме в зехтина до златисто.Изваждаме бекона и го слагаме в иенската тенджера, която сме си подготвили.
Понеже ястието е "връткаво", гледаме да изцапаме по-малко съдове и да сме възможно най-практични.


В същата мазнина,в която сме пържили бекона, ще запечатаме телешкото месо.
За да се случи това, добавяме месото на порции и пържим на силен огън, като го обръщаме от всички страни да се зачерви.
Слагаме го в иенския съд при бекона и продължаваме със следващата порция месо.


Щом всичкото месо е изпържено, време е да включим фурната да се загрява на 230⁰С.

Нарязваме лука на тънки ивици, а морковите на едри парченца и ги запържваме за кратко в мазнината в която сме пържили до сега месото.Изваждаме зеленчуците с решетъчна лъжица в чиния.




Към месото и бекона, добавяме 2с.л.брашно, малко сол, 1к.л.смлян черен пипер и мазнината, която ни остана в тенджерата,след като извадихме морковите и лука.Разбъркваме всичко и слагаме в загрятата вече фурна.

Запичаме за 4 минути.
Изваждаме, обръщаме месото и запичаме за още 4 минути.


Отново изваждаме, а температурата на фурната намаляваме на 150⁰С-160⁰С.
Към нашето месо прибавяме зеленчуците, цялата бутилка вино, 2ч.ч. телешки бульон, доматеното пюре, майорана, сухата мащерка и счуканият в хаванче чесън.

Слагаме на котлона иенската тенджера и щом ястието заври, покриваме с капак и връщаме във фурната.
Печем в продължение на 2 часа и 40 минути / 3часа - на 150⁰С-160⁰С.

В касерола смесваме 4с.л.зехтин с 4с.л.краве масло и запържваме балучките до златисто.
Ако нямаме малки лукчета, нарязваме трите глави лук на половинки, а после всяка половинка на четири.



Щом лукът е готов, го изваждаме в чиния, а в същата мазнина пържим нарязаните на едро гъби до златисто.
Връщаме лука при гъбите, сипваме 1 чаша телешки бульон, слагаме букетчето пресен магданоз и прясна мащерка, дафиновия лист, малко сол и черен пипер, и задушаваме на котлона за 10 минути - получават се много ароматни и вкусни гъби.



След като сме задушавали нашето месо 3 часа, добавяме гъбения сос и връщаме отново във фурната за 40 минути.


Към края сме и сега, след като са изтекли тези 40 минути, отново изваждаме и слагаме двете топчета бьор мание.


Връщаме за още 5 минути.


Поднасяме нашето телешко с винен сос, с картофено пюре.
А него, имаме достатъчно време да приготвим, докато месото се задушава цели три, че даже четири часа.



Добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар