сряда, 6 май 2015 г.

Пилешка дроб сарма


Тази дроб сърма може да се приготви само с с пилешки дробчета,с дробчета и воденички, но днес аз я направих само с воденички.Каквито и дреболии да изберем винаги се получава,така че ако решите да я направите,използвайте дреболии според предпочитанията си.
След като почистим и измием воденичките,трябва да ги сварим.Аз ги варя в тенджера под налягане,като във водата слагам една цяла глава лук,един морков нарязан на две,зърна черен пипер,няколко стръка магданоз.Щом заврат,намалявам котлона и варя за 15 минути.Зеленчуците се изхвърлят,воденичките се нарязват на кубчета,а бульона се прецежда.
  • Пресният лук се реже на ситно
  • Ориза измиваме под течаща вода докато стане бистра
  • Домата се обелва,семената се отстранява-използваме само месестата част,която режем на кубчета

Ето и нужните продукти:
500гр.сварени и нарязани воденички
300гр.ориз
1 домат
4 връзки пресен лук (350гр.)
1суп.лъж.червен пипер
1/2суп.лъж.гьозум
малко сол
черен пипер
1 кубче пилешки бульон или 2 суп.лъж.пикантина за супи

За застройката:
4 яйца
1 кисело мляко с 3,6%  масленост (400гр.)
1суп.лъж.царевично нишесте
малко сол
куркума- за по наситен цвят (не е задължителна)

Начин на приготвяне:
В малко олио запържваме за кратко воденичките,изсипваме ориза и пържим още малко,добавяме домата и  пресният лук и пържим докато омекне и леко се стопи-около 2 ; 3минути.Дърпаме от котлона и слагаме червеният пипер,гьозума,солта и черният пипер.Доливаме 3 части от прецеденият бульон (на една част ориз-слагаме 3 части бульон),кубчето бульон и опитваме на вкус,ако е нужно добавяме още малко сол.

Изсипваме всичко в тавичка и печем в загрята фурна на 170 градуса докато ориза е почти готов.Изваждаме,покриваме със застройката и връщаме във фурната,като вдигаме тавичката на по-горно ниво.Печем за кратко на горен реотан + вентилатор,колкото да се сгъсти застройката и веднага променяме програмата само на горно печене за да получим хубав загар.


Нарежете на порции и сервирайте с кисело мляко или салатка.


Добър апетит!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар