събота, 1 ноември 2014 г.

КАРИДОПИТА

Необходими продукти :

6 яйца
170 гр.захар
140 гр. галета
100 гр. смлени орехи
1 бакпулвер (10гр.)
1 ванилия
По желание какао; канела нес кафе- ( Аз използвах какао и нес кафе )

За сиропа:

480 мл.вода
6 суп.лъж. захар
6 суп.лъж. мед


Начин на приготвяне:
 
Най-напред се разбиват 4 белтъка с миксер на сняг.След това без да мием бъркалките в друга дълбока купа продължаваме разбиването на 2 цели яйца + 4 жълтъка със захарта до пухкава смес.



Постепенно се добавят предварително смесените галета, орехи, бакпулвер и канела.
 
Накрая се прибавят белтъците към жълтъчената смес и се разбърква с лъжица. Аз продължих с миксера противно на правилата и пак ми се получи много хубав блат.
Форма  с отделящо се дъно се покрива с хартия за печене. 
Сместа се разпределя.
Пече се в предварително загрята фурна на 180°С- до суха клечка.
Оставя се да се охлади.


Докато се пече сладкишът приготвям  сиропа от посочените продукти, които къкрят 2 минути.
Сладкишът се сиропира с целия сироп.
Отгоре се поръсва със смлени  орехи  и с тънки струйки мед с помощта на вилица.



Да ви е сладко !