сряда, 5 юли 2017 г.

БАБА ГАНУШ

Ако не сте опитвали досега баба гануш,да знаете,че това си е типична за Близкия изток разновидност на нашето си кьопоолу.
Не,че ние сме измислили и кьополоото - думата е от турски произход (köpekoğlu) и означава кучи син,подлец.Та,баба гануш се прави с печен патладжан,чесън,лимон и тахан.Ей тука е магията - в тахана.
Таханът се получава от смилането на сусамови семена и той е основна съставка в ориенталските ястия - например в хумуса.
Има два вида тахан - от белени и небелени сусамови семена.Този от белени е по-светъл на цвят,но пък небеления освен,че е по-тъмен,е и по полезен,защото съдържа повече минерали и хранителни вещества.Като цяло таханът е богат на витамини-В1,В2 и В6,и калций -738мг. на 100гр.,което е почти пет пъти повече  от кравето мляко.
Направете си баба гануш със светъл тахан,защото тъмният малко нагарча,но ако не ви пречи слагайте от тъмния.Аз сложих и от двата,защото ми беше останало малко от тъмния и му намерих приложението.Също така забравих да спомена,че тъмният тахан има по-наситен аромат.
За тази разядка не са нужни кой знае какви пропорции и мерки.Правите всичко на вкус,така както на вас ви харесва.И все пак да напиша най-накрая как се приготвя.Може да използвате и домашно консервиран патладжан от буркан.

Нужните продукти:
2 печени и обелени патладжана 
2с.л.светъл тахан
сок от 1/2 лимон
сол на вкус
3-4 скилидки счукан чесън
2с.л.зехтин
1/2 връзка пресен магданоз


Начин на приготвяне:
Намачкайте патладжана с вилица (най-лесно става на дъската за рязане или в плитка чиния) и го смесете с останалите продукти.
Печените филийки са задължителни.


Добър апетит!