сряда, 5 юли 2017 г.

БАБА ГАНУШ

Ако не сте опитвали досега баба гануш, да знаете, че това си е типична за Близкия изток разновидност на нашето си кьопоолу.
Не, че ние сме измислили и кьополоото - думата е от турски произход (köpekoğlu) и означава кучи син, подлец.Та, баба гануш се прави с печен патладжан, чесън, лимон и тахан.Ей тука е магията - в тахана.
Таханът се получава от смилането на сусамови семена и той е основна съставка в ориенталските ястия - например в хумуса.
Има два вида тахан - от белени и небелени сусамови семена. Този от белени е по-светъл на цвят, но пък небеления освен, че е по-тъмен, е и по полезен, защото съдържа повече минерали и хранителни вещества. Като цяло таханът е богат на витамини - В1, В2, В6 и калций -738мг. на 100гр., което е почти пет пъти повече  от кравето мляко.
Направете си баба гануш със светъл тахан, защото тъмният малко нагарча, но ако не ви пречи слагайте от тъмния. Аз сложих и от двата, защото ми беше останало малко от тъмния и му намерих приложението. Също така забравих да спомена, че тъмният тахан има по-наситен аромат.
За тази разядка не са нужни кой знае какви пропорции и мерки. Правите всичко на вкус, така както на вас ви харесва. И все пак да напиша най-накрая как се приготвя. Може да използвате и домашно консервиран патладжан от буркан.

Нужните продукти:
2 печени и обелени патладжана 
2с.л.светъл тахан
сок от 1/2 лимон
сол на вкус
3-4 скилидки счукан чесън
2с.л.зехтин
1/2 връзка пресен магданоз


Начин на приготвяне:
Намачкайте патладжана с вилица (най-лесно става на дъската за рязане или в плитка чиния) и го смесете с останалите продукти.
Печените филийки са задължителни.


Добър апетит!
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар