Какво да ви кажа за тези питки-меки,пухкави и вкусни.Нямах търпение да ги опитам,защото ухаеха чудесно и ги разрязах още топли,топли - то се вижда и от снимката по-долу.
Нужните продукти:
400гр.брашно
1/2ч.л.сол
4гр.суха мая
1с.л.захар
260мл.прясно мляко
30гр.масло-разтопено
За намазване:
1 жълтък
2с.л.прясно мляко
За чесновата смес:
50гр.меко масло
8 скилидки чесън+малко сол
2с.л.пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и смесете със солта.
В купичка сложете маята,захарта и половината прясно мляко.Разбъркайте и оставете да шупне.
Направете кладенче в брашното и сипете останалото прясно мляко и втасалата мая.
Замесете тесто и към края започнете да добавяте от течното масло - също както при козунаците.Добавете го на няколко пъти и месете докато получите гладко и меко тесто.
Прехвърлете тестото в намазнена купа,покрийте с кърпа и оставете да изпълни купата.
Разделете на равни части в зависимост от големината,която искате да дадете на вашите питки - при мен се получиха 9 броя.
Наредете ги върху тава,покрита с хартия и оставете да втасат за 30 минути.Сега е топло,бързо стават,но може да ги сложите в топла фурна на 50⁰С.
Подгответе си чесновата смес като счукате чесъна в хаванче и го смесите с мекото масло и нарязания магданоз.
Намазваме питките с разбития в прясното мляко жълтък.
Правим по няколко разреза и в тях поставяме от чесновата паста.
Печем в предварително загрята на 180⁰С фурна,до златист загар - около 10-15 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар