вторник, 29 август 2017 г.

ТОРТА ЛЯТНА ФАНТАЗИЯ





Лятото е към своя край.Толкова неусетно се изнизаха тези дни пълни с изобилие на слънце,море,мирис на пържена рибка,миди,срещи с приятели и какво ли още не.Ех,ако можеше да продължи още един,два месеца...Мечти!
За днешният ден,който се очертава дъждовен,моето предложение е торта със сочни блатове,лек крем и шоколадови капки с аромат на какао,които се разтапят и галят небцето.


Не използваме миксер за сместа - всичко се разбива за кратко с телена бъркалка. 
Блатовете са достатъчно сочни е не е нужно да се сиропират при сглобяване на тортата. 

Нужните продукти за три блата:
180гр.брашно
70гр.кафява захар
200гр.кристална захар
40гр.какао
1 и 1/4 чаена лъжичка хлебна сода - 6гр.
1 бакпулвер - 10гр.
щипка сол

2 яйца 
70гр.кисело мляко
70мл.вода
75мл.олио
140мл.кафе еспресо или 1ч.л.Nescafe + 140мл.топла вода

Начин на приготвяне:
Брашното,двата вида захар,какаото,содата,бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват.
Яйцата,млякото,водата,олиото и кафето се разбиват за кратко и се добавят към сухите съставки.Разбъркваме да се обединят продукти и разделяме сместа на три равни части - при мен се получи по 310гр.всяка.


Покриваме дъното на тавичката,в която ще печем с готварска хартия,а страните намазваме с олио.
Печеме в предварително загрята фурна на 180⁰С за
13/15минути  ( или на 160⁰С + вентилатор) всеки блат.
След като се охладят,блатовете малко се свиват,така че изпечете ги в тавичка с по-голям диаметър от формата в която ще сглобявате тортата.
Аз използвах форма с падащ ринг с диаметър 22см.После изрязах всеки блат и редих тортата във форма с диаметър 20см.
Най-лесно става ако имаме сгъваем ринг за торти.За по-лесно отделяне на готовата торта,слагаме от вътрешната страна на формата ацетатна хартия.
Да ви кажа,аз как се справих с цялата тази работа.Имам една тенджерка с диаметър 20см.Покрих дъното и страните с голямо парче прозрачно фолио.Поставих ацетатните ленти и сглобих в нея тортата.После,след като стегна в хладилника, хващайки краищата на фолиото,много лесно я изкарах от тенджерката.

Продукти за крема с тъмен шоколад: 
250мл сладкарска сметана
125мл.прясно мляко
1с.л захар
100гр.натурален шоколад
1 пакетче желатин - 10гр.*
3с.л.студена вода

*Прочетете упътването на пакетчето.Моят желатин е на фирма "Биосет"и е предназначен за 300/350мл.течност.
Желатинатъ на "Dr.Oetker"- е за 500мл.течност. 

Начин на приготвяне на тъмния крем:
В чашка слагаме 3с.л.студена вода.Прибавяме желатина,разбъркваме и оставяме да набъбне.

В касерола сипваме сметаната,млякото,захарта и шоколада,начупен на парченца.

Слагаме на котлона и бъркаме до разтопяването на шоколада.

Отстраняваме от огъня и добавяме желатина,като бъркаме докато се разтвори.

В малка купичка заделяме 130/140гр.от крема,за най-горният тънък слой,като го оставяме на стана температура,защото той ще ни трябва за най-накрая и през това време ще се сгъсти достатъчно.

Останалият тъмен крем слагаме във фризера за 10/15 минути - за това време,кремът трябва да се посгъсти.

Слагаме във формата първия блат.Отгоре изсипваме крема и връщаме в фризера за още 15 минути.

През това време подготвяме белият крем.
За него са ни нужни:
250мл.сметана
125мл.прясно мляко
100гр.бял шоколад
1 пакетче желатин - 10гр.
3с.л.студена вода 

По същия начин,по който приготвихме тъмния крем си правим и белия крем.В него захар не слагаме,защото белият шоколад е достатъчно сладък.Отново в купичка отделяме 130гр.за най-горния по-тънък бял слой,като него го слагаме във хладилника,за да може по-бързо да стегне.**

Изваждаме тортата от фризера - тъмният крем трябва да е стегнал вече и върху него поставяме втория блат,като леко го притискаме.
Прибираме тортата в хладилника,а белият крем във фризера за 10/15 минути да стегне.
Щом това се случи,изсипваме го върху блата и връщаме тортата във фризера до пълно стягане на белия крем. 
Следва третия блат.
Редуваме : 
заделеният бял крем,връщаме във фризера за кратко, тъмния крем и отново във фризера за 15 минути.
Поръсваме с шоколадови капки и какао,и оставяме тортата във хладилника за час да стегне достатъчно.
Още по-сочна,пухкав и вкусна е на следващия ден.

**Ако кремът много ни се е сгъстил,разбиваме го с бъркалка и е готов.Ако пък е леко течен,удължаваме времето във фризера.  
Обяснението ми се получи доста дълго,но не е чак токова трудно да си приготвим тортата.



 Добър апетит!