събота, 19 август 2017 г.

КЮФТЕ В ПАТЛАДЖАН (ИСЛИМ КЕБАП)


Много вкусно ястие и чудесно лятно предложение, за чието приготвянето се изисква време,но си заслужава да му се насладим.

Нужните продукти:
4 големи патладжана
1кг. обелени домати или 2 буркана стерилизирани домати
2 глави лук
пресен магданоз
скилидки чесън 

За кюфтетата:
500гр.свинска кайма
1 яйце
1с.л. с връх - галета
чубрица
червен пипер
сол
черен пипер


Начин на приготвяне:
Омесваме каймата  и оставяме за няколко часа да си поеме от ароматите.
Патладжанът се обелва и се нарязва на тънки и дълги ивици.Поставя в дълбока купа с вода и сол и се оставя за 30-40 минути,да си отдели горчивия сок.Патладжанът се изстисква от водата и се пържи в мазнина,като се обръща от двете страни ( аз изстисквам една част и след като я изпържа,изстисквам друга ).Поради порестата си структура,патладжана поглъща значително количество мазнина,затова пържете в много малко мазнина и при нужда доливате няколко струйки.Готовите патладжани нареждаме в тавичка покрита с готварска хартия,за да обере излишната мазнина.


В дълбока тенджера с малко мазнина слагаме нарязаният на ситно лук,поръсваме със сол и щом започне да се пържи ( това се случва след 2 минути ),веднага намаляваме котлона на 1 степен и оставяме под капак да се задушава за 30минути.
Добавяме доматите ( моите са от буркан),увеличаваме котлона и оставяме да къкри за около 20 минути - да се сгъсти соса.


Готовият сос изсипваме в тавичка и се заемаме със загръщането на кюфтенцата.





Така оформени ги подреждаме в тавичката с доматения сос.


Покриваме с алуминиево фолио и печем в предварително загрята фурна за 35/40 минути.
По желание след като са готови нашите патладжани,можем да настържем малко кашкавал или моцарела и да запечем до златист загар.
Аз не сложих,защото и без това ястието си е тежичко,та да спестя допълнителни калории. 


Поръсваме с пресен магданоз и по желание сервираме с няколко скилидки чесън.


Добър апетит!