събота, 2 септември 2017 г.

СЛАДЪК ВЕНЕЦ С ЛОКУМ

                                                                    източник-от тук
Пухкави розички с локум от нар - трудно е да им се устои.

Ето и нужните продукти:
600гр. брашно
100гр. краве масло - течно
400мл. прясно мляко
1 пакетче суха мая - 11гр. (използвах френска мая)
5с.л. захар
2 яйца
1 ванилия
1ч.л. сол (равна)
брашно за доомесване 

За плънката:
2 кутии локум - общо 280гр. 

За намазване:
1 цяло яйце (жълтък + белтък)

За поръсване:
пудрата захар от локума + още малко пудра захар


Начин на приготвяне:
Разтопяваме маслото и го оставяме да се охлади.
Затопляме леко прясното мляко - до 36°C.
В купичка сипваме маята, 1супена лъжица захар, 10 супени лъжици от топлото мляко, разбъркваме с телена бъркалка и оставяме да шупне за 10 минути.
В останалото мляко разтваряме захарта (4 с.л.), добавяме ванилията и яйцата, и разбиваме за кратко с бъркалка.
Пресяваме брашното в дълбока купа и прибавяме маята, млечно-яйчената смес и солта.
С ръце забъркваме лепнещо тесто, като добавяме маслото на няколко пъти. Оставяме тестото да втаса на топло и увеличи двойно обема си, като го покриваме с кърпа, за да не изсъхне и хване коричка.

Върху добре набрашнен плот изсипваме втасалото тесто и доомесваме, така че тестото да остане меко, но да не лепи.
Разделяме го на 12 равни части - при мен се получиха по 104гр. 
Оставяме ги върху набрашнения плот да си починат 10 минути, след което разточваме кръгове с диаметър около 15см. В началото може да ги сплескаме с ръце и после леко да разточим.
Няма да обяснявам как се оформят розичките, защото от снимките става по-ясно.

Нареждаме розичките в тавичка покрита с хартия, като по средата слагаме малка купичка. 
Използвах тавичка с диаметър 30см., в която се събраха 9 розички, а останалите сложих в 3 купички.


Оставяме настрани да втасат за около 20 минути и включваме фурната да загрява на 180°C + вентилатор.
Намазваме ги с разбитото яйце и печем първите 10 минути на 180°C, след което намаляваме температурата на 160°C и печем още 20 минути.
За да сме сигурни, че сладката ни пита е изпечена, проверяваме с дървено шишче -то трябва да е сухо и по него да няма тесто.
Оставяме нашите красиви розички да се охладят и поръсваме с пудра захар.





Добър апетит!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар