събота, 2 септември 2017 г.

СЛАДЪК ВЕНЕЦ С ЛОКУМ

                                                                    източник-от тук
Пухкави розички с локум от нар - трудно е да им се устои.

Ето и нужните продукти:
600гр.брашно
100мл. краве масло - течно
400мл.прясно мляко
1 пакетче суха мая - 11гр. (използвах френска мая)
5с.л.захар
2 яйца
1 ванилия
1ч.л.сол (равна)
брашно за доомесване 

За плънката:
2 кутии локум - общо 280гр. 

За намазване:
1 яйце - жълтък + белтък

За поръсване:
пудрата захар от локума + още малко пудра захар


Начин на приготвяне:
Разтопяваме маслото и го оставяме да се охлади.
Затопляме леко прясното мляко - до 36⁰С.
В купичка сипваме маята,1супена лъжица захар,10 супени лъжици от топлото мляко,разбъркваме с телена бъркалка и оставяме да шупне за 10 минути.
В останалото мляко,разтваряме захарта (4 с.л.),добавяме ванилията,яйцата и разбиваме  за кратко с бъркалка.
Пресяваме брашното в дълбока купа и прибавяме маята,млечно-яйчената смес и солта.
С ръце забъркваме лепнещо тесто,като добавяме маслото на няколко пъти.Оставяме тестото да втаса докато увеличи двойно обема си,а за да не хваща коричка,го покриваме с кърпа.

Върху добре набрашнен плот изсипваме втасалото тесто и доомесваме,така че тестото да остане меко,но да не лепи.
Разделяме го на 12 равни части - при мен се получиха по 104гр. 
Оставяме ги върху набрашнения плот да си починат 10 минути,след което разточваме кръгове с диаметър около 15см.В началото може да ги сплескаме с ръце и после леко да разточим.
Няма да обяснявам как се оформят розичките,защото от снимките става по-ясно.

Нареждаме розичките в тавичка покрита с хартия,като по средата слагаме малка купичка. 
Използвах тавичка с диаметър 30см.,в която се събраха 9 розички,а останалите сложих в 3 купички.


Оставяме настрани да втасат за около 20 минути и включваме фурната да загрява на 200⁰С. 
Намазваме ги с разбитото яйце и печем първите 10 минути на 200⁰С,след което намаляваме температурата на 180⁰С и печем още 20минути.
За да сме сигурни,че сладката ни пита е изпечена,проверяваме с дървено шишче -то трябва да е сухо и по него да няма тесто.
Оставяме нашите красиви розички да се охладят и поръсваме с пудра захар.





Добър апетит!