неделя, 13 август 2017 г.

ПАТЛАДЖАНИ С МОЦАРЕЛА И КЮФТЕНЦА В ДОМАТЕН СОС

                                                       източник - от тук
Чудесно лятно ястие,което се приготвя лесно и е толкова вкусно.
                                   
Нужните продукти:
4 патладжана
1 глава жълт лук 
1 глава червен лук
5 зрънца едра сол
1500гр. пресни домати 
смлян черен пипер
червен пипер
пресен босилек

250гр.моцарела


Нужните продукти за каймата:
500гр.кайма
1 яйце
малко сол
смлян черен пипер 
чубрица
червен пипер
1,5с.л.галета
1с.л.вода

Слагаме всички продукти в купа и омесваме каймата.Оставяме я в хладилника да поеме от ароматите. 


Подготовка на патладжаните:
Измиваме патладжаните,отстраняваме дръжките и разрязваме на две части по дължина.Поръсваме със сол и оставяме да постоят 20 минути да отделят горчивия си сок.
С лъжица издълбаваме патладжаните и ги поставяме в тавичка с вода и малко сол,а сърцевината нарязваме на едро.


Приготвяне на доматения сос:
Покриваме дъното на тенджера със зехтин/олио,добавяме  нарязания на ситно лук и поръсваме с малко едра сол.


Поставяме на котлона при максимална степен и щом започне да се пържи,а това се случва след 2-3 минути,намаляваме на 1степен и оставяме под капак да се задушава за 25-30минути - както се казва да се разтопи.


Добавяме сърцевината на патладжаните,поръсваме с 2с.л.кафява захар и пържим за кратко.


Сипваме доматите,които сме обелили и нарязали на дребно.
Посоляваме,поръсваме с червен пипер,смлян черен пипер и оставяме на средна степен на котлона да поври около 15/20 минути.


Към края добавяме пресния босилек.


Слагаме по малко от доматения сос във всеки патладжан.


Останалият сос сипваме в леко намаслена тавичка.Отгоре подреждаме патладжаните и поставяме по две парченца моцарела.


Изваждаме каймата от хладилника,оформяме малки кюфтенца и ги нареждаме върху моцарелата.На мен ми останаха кюфтенца и ги разпределих в соса между патладжаните.


Печем в предварително загрята фурна на 180⁰С за 30 минути.


При сервиране поръсваме с пресен босилек и счукан черен пипер.



Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар