Чудесно лятно ястие,което се приготвя лесно и е толкова вкусно.
Нужните продукти:
4 патладжана
1 глава жълт лук
1 глава червен лук
5 зрънца едра сол
1500гр. пресни домати
смлян черен пипер
червен пипер
пресен босилек
250гр.моцарела
Нужните продукти за каймата:
500гр.кайма
1 яйце
малко сол
смлян черен пипер
чубрица
червен пипер
1,5с.л.галета
1с.л.вода
Слагаме всички продукти в купа и омесваме каймата.Оставяме я в хладилника да поеме от ароматите.
Подготовка на патладжаните:
Измиваме патладжаните,отстраняваме дръжките и разрязваме на две части по дължина.Поръсваме със сол и оставяме да постоят 20 минути да отделят горчивия си сок.
С лъжица издълбаваме патладжаните и ги поставяме в тавичка с вода и малко сол,а сърцевината нарязваме на едро.
Приготвяне на доматения сос:
Покриваме дъното на тенджера със зехтин/олио,добавяме нарязания на ситно лук и поръсваме с малко едра сол.
Поставяме на котлона при максимална степен и щом започне да се пържи,а това се случва след 2-3 минути,намаляваме на 1степен и оставяме под капак да се задушава за 25-30минути - както се казва да се разтопи.
Добавяме сърцевината на патладжаните,поръсваме с 2с.л.кафява захар и пържим за кратко.
Сипваме доматите,които сме обелили и нарязали на дребно.
Посоляваме,поръсваме с червен пипер,смлян черен пипер и оставяме на средна степен на котлона да поври около 15/20 минути.
Към края добавяме пресния босилек.
Слагаме по малко от доматения сос във всеки патладжан.
Останалият сос сипваме в леко намаслена тавичка.Отгоре подреждаме патладжаните и поставяме по две парченца моцарела.
Изваждаме каймата от хладилника,оформяме малки кюфтенца и ги нареждаме върху моцарелата.На мен ми останаха кюфтенца и ги разпределих в соса между патладжаните.
Печем в предварително загрята фурна на 180⁰С за 30 минути.
При сервиране поръсваме с пресен босилек и счукан черен пипер.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар