четвъртък, 3 август 2017 г.

АГНЕШКО С ОРИЗ



Нужните продукти:
6 порции агнешко месо 
1 глава лук
300гр.ориз
900мл./950мл.бульон
черен пипер на зърна
сол на вкус
сух гьозум
1 с.л.пикантина 
пресен гьозум / магданоз - за поръсване 


Начин на приготвяне:
За сваряването на месото използваме тенджера под налягане.
Измиваме месото със студена вода,слагаме го в тенджерата под налягане,заливаме с 1500мл. студена вода и поставяме на котлона на максимална мощност.Не затваряме с капака,а само го поставяме отгоре,леко открехнат.След като заври хубаво (наглеждаме да не кипне) отстраняваме с фина цедка образувалата се пяна на повърхността.
Оставяме още един / два пъти да заври и пак така отстраняваме пяната.
Посоляваме,затваряме капака и след като се вдигне клапана,намаляваме на 4 степен котлона ( от 6 степени- при мен) и варим 30минути.
Отстраняваме от котлона,поставяме тенджерата в мивката,пускаме студена вода да тече върху капака за 20 секунди - налягането пада и можем да отворим спокойно.
Проверяваме месото и ако е нужно можем да доварим още малко - месото трябва да се отделя от кокала и да е сварено.
В съд с малко мазнина задушаваме ситно нарязания лук на слаб огън.
Добавяме измитият и отцеден ориз и запържваме за кратко - да стане прозрачен.
Прецеждаме бульона и добавяме 900мл. към ориза.Слагаме зърната черен пипер,сухия гьозум,пикантината и ако е нужно добавяме още малко сол.
Изсипваме в дълбока тавичка,подреждаме месото и печем в предварително загрята фурна на 180⁰С до готовност на ориза.
При поднасяме поръсваме с пресен гьозум или магданоз.


 Добър апетит!