петък, 18 август 2017 г.

ДОМАШНА ЛЮТЕНИЦА



Домашна лютеница може да си направи всеки,дори и в градски условия.Единственото условие е да имаме желание и да отделим малко време.
Ако не искаме да се претоварваме и ако не разполагаме с много време,можем да разпределим работата по приготвянето в три последователни дни.

Първият ден в късния следобед изпичаме пипера и патладжана и оставяме на терасата - до сутринта зеленчуците ще са се охладили.

На втория ден,ако сутринта не разполагаме с време,спокойно можем да ги приберем в хладилника и по-късно да ги обелим- ще ни отнеме не повече от 2 часа.
Смиламе ги с машинка за месо (ако използваме ръчна машинка - за 30/40 минути ще сме готови),изсипваме сместа в дълбока тавичка,покриваме с стреч фолио и прибираме в хладилника.

Измиваме магданоза и оставяме да се подсуши.
Малко преди да го добавим в лютеницата го нарязваме на ситно.

На третия ден се заемаме с варенето.
Отнема от 3часа - до 3ч. и 20минути.

Напълваме в сухи бурканчета,затваряме ги с капачки и заваряваме за 10 минути. 


Тази рецепта е от моето детство и до днес продължавам да я приготвям по този начин.Червеният пипер е основният зеленчук и той придава сладоста и гъстотата на лютеницата.А имаше времена,когато  с майка ми правихме двойни дози с по 40кг. и я разделяхме по равно за моето семейство и за семейството на брат ми.

Всеки знае как се пече пипер и най-вече това се случва на село,но когато си в града,най-популярният уред е чушкопека-едно напълно българско изобретение.

При мен обаче,чушкопекът отдавна е излязъл от употреба.
Аз използвам парти грил или както е по-известен - скаричка за сандвичи.Запасила съм се с три такива и казвам ви,печенето на пипер и просто удоволствие.
Реотаните са разположени в горната част,пипера няма пряк контакт с огъня и поради тази причина няма дим при печене.
Другият плюс е,че пипера се бели много лесно.
Покривам тавичката на всяка скаричка с алуминиево фолио (двойно-за всеки случай) и нареждам по 4 едри чушки - решетката я махам.Така едновременно пека по 12 чушки и 10/12 кг. могат да се изпекат за 3 часа и половина.

Патладжана нареждам в тавичката на фурната - събират се 8 големи патладжана и на 200⁰С  с горно и долно печене+вентилатор на най-долното ниво.
Обръщам го,запичам още малко и е готов.

В дълбока тенджера пускам изпеченият пипер,като покривам с капак да се задушава.
По същият начин задушавам и патладжана.

За доматите,предпочитам да използвам доматено пюре,защото спестява труд,усилие и времето за варене на лютеницата е по-малко.Ако слагате домати,то на тях трябва да им се отстранят дръжките и да се минат през специална машинка за отделяне на люспите или да се обелят и също да се смелят.

Нужните продукти в сурово състояние - основна рецепта:
20кг. червен пипер 
5кг. патладжан
8кг. червени домати или 1,600гр.доматено пюре
захар на вкус
сол на вкус
олио
2 връзки пресен магданоз 

За да приготвим в домашни условия лютеницата,трябва да намалим продуктите 4 пъти.
Разбира се не е нужно да спазим до грамове всичко точно,но аз се придържам към основната рецепта.

Използвам тава с диаметър 34см. и височина 12см.
Ще дам с точност продуктите,с които приготвих моята лютеница. 

Продукти за домашни условия:
5,400гр.изпечен и обелен пипер
1,700гр.изпечен и обелен патладжан
700гр.доматено пюре
600гр.захар (можеше и 550гр.)
60гр.сол
420мл.олио
1 голяма връзка магданоз


От тази доза получих 21 бурканчета,които както се вижда от снимката са с различни грамажи,няколко филийки се хапнаха докато беше още топла,топла и напълних две купички за  допълнително хапване,защото каквото и да си говорим,домашната лютеница се услажда на всеки.

Начин на приготвяне: 
Изтръмбушвам пипера,като се старая да отстраня семето,а патладжана почиствам от дръжките.Ако е останало семе,после при беленето на пипера го махам - това е нещо,на което много държа,защото е твърдо и не ми харесва.
Изпеченият патладжан и пипер,обелвам, и смилам в месомелачка с размер на решетката номер 5.
Слагам в дълбока тава пипера и патладжана,включвам котлона на максимална степен-при мен 6 степен и започвам да бъркам постоянно.


След 1час и 10 минути лютеницата започва да ври и се налага по интензивно бъркане.Намалявам силата на котлона на 5 степен и така варя до края.
През следващият втори час,започвам да добавям захарта на части,като опитвам на вкус.Количество захар зависи от сладостта на пипера и от нашият вкус.
В следващите 30минути добавям солта на части и сипвам по малко олио.
Добавям доматеното пюре,магданоза,още малко олио,което сипвам на няколко пъти и варя още 40/45 минути.
Лютеницата е готова,когато лъжицата оставя следа,на вкус е мазничка и гъста.


Изключвам котлона,бъркам още малко -5-8 минути за да не загори и оставям на котлона за 20 минути.


Напълвам в чисти и сухи бурканчета,затварям с капачки и заварявам в дълбок съд с вода за 10 минути.
Описанието стана доста дълго,но не е толкова трудно да си направим вкусна домашна лютеница.


Добър апетит!